Videnskabsminister hædrer dygtige forskere

FORSKNING: Den attraktive EliteForsk-pris 2011 er blevet tildelt fem talentfulde forskere. Prisen skal hædre, samt drive forskernes arbejde videre. Blandt de fem vindere er tre naturvidenskabelige forskere.

Ny Carlsberg Glyptotek ligger i år hus til uddelingen af EliteForsk 2011. Videnskabsministeriets pris har til formål at hædre, pleje og styrke de mest talentfulde forskere i Danmark.

"Med EliteForsk ønsker vi at finde de største forskertalenter og skabe gode forudsætninger for deres arbejde fremover. EliteForsk gavner ikke kun den enkelte forsker. Ved at skabe opmærksomhed og støtte de talentfulde forskere og studerende kommer deres virke hele samfundet til gode," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

Forskerne der har vundet prisen er tilknyttet Københavns Universitet, Roskilde Universitet og Aarhus Universitet.

Københavns Universitet:
Professor ph.d. Lene Hansen, 43, er tilknyttet Københavns Universitet, Institut for Statskundskab, hvor hun forsker i international politik. Lene Hansen har markeret sig inden for sit felt som en international førende forsker, hvor hun har kombineret videnskabelige felter, der ellers har været adskilt. Hendes forskning har blandt andet budt på kombinationen af visuel analyse og sikkerhedspolitisk teori. Denne innovative tilgang er blevet belønnet med omfattende publicering i prestigefyldte tidsskrifter og på internationale forlag.

Professor, dr. scient. og centerleder, ph.d. Eske Willerslev, 39, er tilknyttet Københavns Universitet, Statens Naturhistoriske Museum, Grundforskningscenter for GeoGenetik, hvor han forsker i Fossil DNA/evolutionsbiologi. Eske Willerslev har gennem sit arbejde med evolutionsbiologi udviklet en gren i evolutionsvidenskab. Det videnskabelige arbejde af Eske Willerslev har haft afgørende indflydelse på forståelsen af tidligere liv og dets udvikling. Resultaterne af arbejdet på KU er kendt udenfor den cirkel af forskere, han tilhører.

Aarhus Universitet:
Professor, dr. scient. et techn. Bo Brummerstedt Iversen, 43, er tilknyttet Aarhus Universitet, Kemisk Institut, hvor han forsker i materialekemi. Han har på sit felt etableret sig som en af de førende forskere i verden. Bo Brummerstedt Iversens forskning har haft to fokuspunkter, energimaterialer og anvendelse af synkrotronrøntgen- og neutronstråling. Det originale arbejde har fundet vej til et stort antal videnskabelige tidsskrifter, hvilket også har resulteret i en høj anerkendelse blandt kollegaer verden rundt.

Professor, ph.d. Søren Riis Paludan, 38, er tilknyttet Aarhus Universitet, Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi, hvor han forsker i virologi og immunologi. Søren Paludans arbejde indenfor immunsystemets genkendelse af mikroorganismer har sendt ham til tops i den internationale elite. Forskningen drejer sig om karakterisering af molekylære sensorer, der opdager virusser. Resultaterne, som Søren Paludans og hans forskergruppe ved LUNA, er kommet frem til, er og bliver i stigende grad publiceret i de højest rangerede internationale tidsskrifter.

Roskilde Universitet:
Professor, ph.d. og dr.phil Jesper Ryberg, 42, er tilknyttet Roskilde Universitet, Institut for Kultur og Identitet, Afdelingen for Filosofi og Videnskabsteori, hvor han forsker i strafferetsetik. Hans forskning, som er internationalt førende, sigter mod at klargøre spørgsmål mellem stat, kriminelle og straf. Jesper Rybergs arbejde har enestående formået at kombinere innovativ teoriudvikling med praktisk anvendelse. Hans videnskabelige arbejde er internationalt anerkendt, og de seneste fem år har han udgivet 10 bøger, herunder nogle på internationalt anerkendte forlag.

Udover titlen følger der med EliteForsk-prisen 1,2 mio. kr., hvoraf 200.000 kr. er en personlig hæderspris, og 1.000.000 kr. går til forskningsaktiviteter.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00