Debat

Akademikerne: Internationale topforskere kan tiltrække EU-midler

DEBAT: Mere mobilitet og øget tiltrækning af globale topforskere kan bidrage til, at universiteter og virksomheder deltager i projekter under Horizon 2020 og tiltrækker flere midler fra programmet, skriver formand for Akademikerne, Finn R. Larsen.

"Danmark er en stærk forskningsnation, men vi skal helst blive bedre til at tiltrække midler fra EU’s forskningsprogrammer, og derfor skal vi arbejde mere systematisk med det. Øget fokus på forskermobilitet og tiltrækning af udenlandske topforskere er en af vejene dertil," skriver formand for Akademikerne, Finn R. Larsen. <br><br>
"Danmark er en stærk forskningsnation, men vi skal helst blive bedre til at tiltrække midler fra EU’s forskningsprogrammer, og derfor skal vi arbejde mere systematisk med det. Øget fokus på forskermobilitet og tiltrækning af udenlandske topforskere er en af vejene dertil," skriver formand for Akademikerne, Finn R. Larsen.

Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Finn R. Larsen
Formand for Akademikerne

De bedste forskningsmiljøer i Danmark bygger deres succes på et stærkt globalt samarbejde og på tiltrækning af globale topforskere til de centrale danske forskningsprojekter. Den internationale mobilitet blandt forskere gør det lettere at samarbejde på tværs af grænser og giver et stærkere globalt udsyn. Det kan omsættes i gode samarbejdsprojekter og i en øget tiltrækning af forskningsmidler til de lande, som er bedst til at tiltrække topforskere fra andre lande.

Det er en genvej til at tiltrække flere EU-midler, hvis vi kan tiltrække forskere, der allerede er internationalt orienterede og har et stort globalt netværk inden for deres forskningsfelt. Med en god økonomi i ryggen har de alt andet lige de bedste chancer for at tiltrække EU-midler til et forskningsprojekt og for at opbygge det netværk af europæiske samarbejdspartnere, som er en forudsætning for et bredt funderet projekt.

Tiltrækning af stjerneforskere kræver ihærdighed
Derfor er det ekstra vigtigt, at vi er gode til at tiltrække topforskere fra andre lande. Alle med interesse for forskning ved noget om, hvad der skal til for at tiltrække stjerneforskere og få dem til at slå sig ned i Danmark. Men vi må sige det igen og igen med fornyet stædighed for at få det til at lykkes i øget omfang, så vi kan bruge det som en vej til at skabe flere stærke internationalt orienterede forskergrupper og derved også tiltrække flere EU-midler.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

For at gøre det interessant for topforskere at komme til et konkret universitet i Danmark skal der være et stærkt miljø af unge talenter blandt de studerende og blandt de unge forskere, som skal tilknyttes forskningsgruppen. Der skal være en attraktiv lønpakke og en ”startpakke” i form af en bevilling – gerne til et par års forskning – så der er et solidt grundlag for at sætte arbejdet i gang. Og der skal være gode forskningsfaciliteter til rådighed. Og så skal der helst også være hjælp til at få forskerens familie med: Gode internationale skoler til børnene og gerne et job til ægtefællen.

Danmark står stærkt – men det kan blive bedre
Der er ingen tvivl om, at de bedste forskningsmiljøer i Danmark allerede står stærkt i forhold til at tiltrække udenlandske topforskere, og i øvrigt også midler fra EU-programmerne. Derfor må vi have en bredere kreds af forskningsmiljøer med på vognen. Og selv om det i første omgang kan forekomme dyrt at rekruttere en international topforsker til instituttet, så kan det meget vel vise sig, at pengene kommer flerfoldigt tilbage, når der efterfølgende søges om EU-midler.

Selv om det i første omgang kan forekomme dyrt at rekruttere en international topforsker til instituttet, så kan det meget vel vise sig, at pengene kommer flerfoldigt tilbage, når der efterfølgende søges om EU-midler.

Finn R. Larsen
Formand for Akademikerne

Danmark er en stærk forskningsnation, men vi skal helst blive bedre til at tiltrække midler fra EU’s forskningsprogrammer, og derfor skal vi arbejde mere systematisk med det. Øget fokus på forskermobilitet og tiltrækning af udenlandske topforskere er en af vejene dertil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Rosendal Larsen

Fhv. formand, Akademikerne
teknikumingeniør (Aarhus Teknikum 1983)

0:000:00