Debat

Bendtsen: Forskere skal ud på virksomhederne

DEBAT: Et stærkt samarbejde mellem private virksomheder og forskere skaber velstand og flere jobs. Derfor skal vi have flere forskere ud i virksomhedernes forsknings- og udviklingsafdelinger, skriver Bendt Bendtsen (K).

"Et intensiveret samarbejde mellem
private virksomheder og forskere kan åbne for både midler fra EU's store
forskningsbudget, Horisont 2020, og samarbejde mellem virksomheder i og uden
for Europa," skriver europaparlamentariker Bendt Bendtsen (K).<br>
"Et intensiveret samarbejde mellem private virksomheder og forskere kan åbne for både midler fra EU's store forskningsbudget, Horisont 2020, og samarbejde mellem virksomheder i og uden for Europa," skriver europaparlamentariker Bendt Bendtsen (K).
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Støtte til forskning og udvikling handler for mig i høj grad om at skabe velstand og arbejdspladser til Danmark. Vi skal simpelthen have forskning længere ud i virksomhederne og få omsat forskningen til konkrete, højteknologiske produkter, der kan sælges på verdensmarkedet til gode priser. Det er vejen til at genvinde nogle af de 100.000 industrielle arbejdspladser, vi har tabt i Danmark på 10 år.

Derfor er det rigtig gode takter i at styrke samarbejdet mellem universiteterne, teknologiske institutter, erhvervsakademier og private virksomheder.

MADE-netværket får gode tilbagemeldinger
En måde at styrke samarbejdet er at få flere forskerne ud, om ikke på fabriksgulvet, så i det mindste ud i virksomhedernes forsknings- og udviklingsafdelinger. Et af de mest lovende projekter, som den kommende regering bør støtte op om, er netværket MADE, der netop kobler viden og produktion sammen ved at sende ph.d.er ud i virksomhederne.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Netværket forbinder 64 industrivirksomheder, 5 universiteter og 4 teknologiske institutter og erhvervsakademier. Med blot lidt over et år på bagen, er det for tidligt at konkludere, om MADE har bidraget til vækst og jobskabelse, men meldingerne fra virksomhederne er, at det er en succes. Således har de af egen drift selv ansat flere ph.d.er end de 22, der allerede arbejder ude på virksomhederne med MADE-midler i lommen.

Samarbejdet skaber muligheder
Skuer vi ud over Danmarks grænser, kan et intensiveret samarbejde mellem private virksomheder og forskere åbne for både midler fra EU's store forskningsbudget, Horisont 2020, og samarbejde mellem virksomheder i og uden for Europa.

Et af de mest lovende projekter, som den kommende regering bør støtte op, om er netværket MADE, der netop kobler viden og produktion sammen ved at sende ph.d.er ud i virksomhederne.

Bendt Bendtsen (K)
MEP

Hvis forlydenderne holder vand, ser det også ud til, at Europa-Kommissionen vil tage hul på at få skabt bedre forbindelse mellem forskning og de europæiske virksomheder, når Kommissionen i efteråret præsenterer nye industripolitiske tiltag.

Nye muligheder for EU-midler til Danmark
Som politikere kan vi selvsagt ikke forudse, hvilke industrielle forskningsprojekter der har størst potentiale, men jeg tillader mig med stor tilfredshed at konstatere, at den store nye europæiske investeringsfond EFSI med 315 milliarder euro ser ud til at kunne generere værdifuld fremgang i flere sektorer.
Det gælder også på tre områder, som er af konkret betydning for Danmark: Det drejer sig om projekter, der kan understøtte det digitale indre marked, EU's energiunion med fokus på blandt andet forsyningssikkerhed, vedvarende energi og energieffektivitet samt EU's rumprogram.

Det er alle områder, hvor Danmark har stærke kompetencer. Hvis universiteter, teknologiske institutter, erhvervsakademier og private virksomheder kan gå sammen om at præsentere levedygtige projekter, så kommer succesen, velstanden og de danske job også.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00