Læreruddannelsen strammes op

SKRIFTLIGT: Efter kritik fra censorer indfører professionshøjskolerne nu nye prøver og kurser, der skal sikre, at de kommende lærere har styr på grundlæggende stavning og grammatik. ”Lærerstuderende skal selvfølgelig kunne skrive og stave korrekt,” siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R).

Nu skal det sikres, at lærerstuderende besidder de grundlæggende færdigheder i grammatik og stavning, inden de skal ud og undervise skoleelever.
Nu skal det sikres, at lærerstuderende besidder de grundlæggende færdigheder i grammatik og stavning, inden de skal ud og undervise skoleelever.Foto: Colourbox.dk
Erik Bjørn Møller

Nu er jeg efter en intens dialog med professionshøjskolerne beroliget af, at de har lovet at tilbyde frivillige kurser i grammatik og stavning for dem, der mangler det.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelses- og forskningsminister
Fakta
Den nye læreruddannelse trådte i kraft sommeren 2013 efter en bred aftale mellem S-R-SF-regeringen samt Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti. Omlægningen medførte ifølge uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) "et paradigmeskift ved at gå over til kompetencemålsprøver for de studerende." Det har medført forvirring og kritik fra bl.a. censorerne og dansklærerne, der har påpeget, at det nye prøvesystem - med en gennemsnitskarakter for både en skriftlig og en mundtlig eksamen - medførte risiko for at udklække nye lærere, selv om de ikke kunne stave. "Det er muligt, hvis de klarer sig godt ved den mundtlige eksamen," sagde dansklærernes formand, Jacob Buris Andersen, til Kristeligt Dagblad i december.
En ny bekendtgørelse strammer nu op, så de studerende fremover skal bestå skriftlige modulprøver i dansk, matematik og sprogfag, inden de kan færdiggøre deres læreruddannelse. Den nye læreruddannelse skal evalueres i 2017.

For at sikre at kommende folkeskolelærere besidder de basale skriftlige færdigheder i stavning og grammatik strammer landets professionshøjskoler nu op på den nye læreruddannelse, der trådte i kraft sommeren 2013.

Fremover skal de lærerstuderendes skriftlige færdigheder i dansk og matematik og sprogfagene testes via nationale modulprøver – og så længe disse prøver ikke er bestået, kan en lærerstuderende ikke afslutte sin eksamen og begynde at undervise elever.

Samtidig har professionshøjskolerne lovet uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R), at de vil tilbyde frivillige kurser i grundlæggende stavning og grammatik til de studerende, der har behov for det – selv om disse færdigheder ”reelt burde være på plads efter grundskole og gymnasial uddannelse,” som ministeren udtrykker det.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00