Regeringen lægger op til hurtig SU-reform

HURTIGT IGENNEM: Allerede i slutningen af marts vil regeringen fremlægge et lovforslag på SU-området. Drøftelserne er i gang, men Venstre kræver klarhed om EU-dom.
Foto: www.stemmads.dk
Mads Bang
Allerede i marts forventer regeringen at kunne sende sin SU-reform til behandling i Folketinget.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er sideløbende med en debatrundtur til hele landet i gang med de indledende møder med forligskredsen på SU-området, og ministeriet har lagt op til hurtigt at få en aftale på plads. I regeringens opdaterede lovprogram står SU-reformen allerede til at skulle i Folketinget i marts.

Tirsdag er der drøftelser med både Dansk Folkeparti og Konservative, og Enhedslisten er også inviteret til drøftelser af reformen. De foreløbige meldinger fra Enhedslisten, der står uden for forligskredsen, tyder dog ikke på, at regeringen får støttepartiet med i en aftale.

EU-dom i vejen
Venstre var som det første parti til møde med uddannelsesministeren i fredags, og Venstres SU-ordfører Mads Rørvig fortæller, at partiet har bedt ministeren om at afklare, om en ny afgørelse fra EU-domstolen får konsekvenser for indretningen af det danske SU-system.

Dokumentation

Uddrag af afgørelse fra EU-domstolen i forhold til EU-borgeres ret til SU

"...en unionsborger, som studerer i en værtsmedlemsstat og dér sideløbende udøver en reel og faktisk lønnet beskæftigelse af en art, som tillægger den pågældende status af "arbejdstager" i artikel 45 TEUF's forstand, ikke kan nægtes den studiestøtte, som indrømmes statsborgere i denne medlemsstat. Det tilkommer den forelæggende ret at foretage den fornødne efterprøvelse af de faktiske omstændigheder med henblik på at vurdere, om den lønnede beskæftigelse, som sagsøgeren i hovedsagen udøver, er tilstrækkelig til at tillægge ham denne status. Den omstændighed, at den pågældende er indrejst på værtsmedlemsstatens område med det hovedformål at studere dér, er uden relevans med henblik på at fastslå, om han har status af "arbejdstager" i artikel 45 TEUF's forstand, og dermed for spørgsmålet, om han har ret til studiestøtte på samme betingelser som en statsborger i værtsmedlemsstaten i overensstemmelse med artikel 7, stk. 2, i Rådets forordning nr. 1612/68/EØF af 15. oktober 1968 om arbejdskraftens frie bevægelighed inden for Fællesskabet." 

Sagsnummer C-46/12
Læs hele afgørelsen her.


0:000:00