Analyse af 
Kim Rosenkilde

Regeringen skyder kommunal valgkamp i gang med godbidder til både storby og provins

Med to udspil på to dage vil regeringen både sikre bedre forhold i storbyer og gøre op med centralisering i provinsen. De mange tiltag er politisk populære og sigter særligt mod socialdemokratiske kommuner, men effekterne er usikre.

Udsigten til et kommualvalg har utvivlsomt spillet ind i forhold til timing og tilrettelæggelse af regeringens udspil om at etablere uddannelser uden for de store byer, som blev præsenteret torsdag i Foulum ved Viborg.
Udsigten til et kommualvalg har utvivlsomt spillet ind i forhold til timing og tilrettelæggelse af regeringens udspil om at etablere uddannelser uden for de store byer, som blev præsenteret torsdag i Foulum ved Viborg.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det var en af de store satsninger i regeringens opgør med centralisering, Mette Frederiksen torsdag var taget til Foulum ved Viborg for at præsentere.

Her fremlagde statsministeren sammen med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og indenrigsminister Kaare Dybvad regeringens længe ventede plan for etablering af flere uddannelser uden for de største byer.

Målet er at gøre op med den centralisering af samfundets velfærds- og uddannelsestilbud, som ifølge regeringen gennem årtier har trukket liv ud af provinsen for i stedet at booste de større byer.

Nu skal udviklingen vendes, eller i hvert fald dæmpes.

Midlerne dækker ikke kun en række tiltag, der skal ændre uddannelsessektorens Danmarkskort, men også indsatser som skal gavne provinsens købstæder og lidt mindre handelsbyer.

Uddannelsesudspillet kommer dagen efter, at fire af regeringens ministre var taget den lidt kortere vej til Valby for at præsentere et katalog over forslag til forbedringer af livet i landets største byer. Herunder ikke mindst København.

Også her med Mette Frederiksen i spidsen.

Timet og tilrettelagt med blik for kommunalvalg
Mange har hæftet sig ved timingen og det forhold, at onsdagens udspil kunne ligne en forhåndskompensation til de største byer for, at regeringen om torsdagen ville tage et stort antal af universiteternes uddannelsespladser og tvinge dem ud i landet.

En dobbeltmanøvre som ikke mindst bliver set i sammenhæng med udsigten til efterårets kommunalvalg.

Den betragtning kan man roligt lægge til grund, uden at det nødvendigvis er det samme som at degradere udspillenes praktiske målsætning til ren taktisk vælgeroptimering.

Regeringen ville spille sine kort dårligt, hvis ikke kommunalvalget indgik som en væsentlig parameter i timingen og tilrettelæggelsen af udspil med regional- og lokalpolitisk kant.

Læs også

Set i det lys er de to udspil både hver for sig og i kombination smart sammensat.

Samtidig skal de ses i samspil med sidste års udligningsaftale og politiaftalen med de såkaldte nærpolitistationer samt de aktuelle forhandlinger om fremtidens investeringer i infrastruktur.

Og så vil regeringen senere følge op med udspil om et mere decentralt sundhedsvæsen og bedre lægedækning.

Gaver til valgkamp i storbyer
Starter man med onsdagens storbyudspil, så er fokus her ikke mindst på tiltag, der skal mindske luftforureningen og sikre flere grønne områder i byen. Noget der længe har været efterlyst fra regeringens støttepartier.

Hertil kommer den noget særegne konstruktion med en særlig anlægsramme målrettet investeringer i idrætsfaciliteter i først og fremmest København. Det vækker både hovedrysten og undren i andre kommuner og KL, at regeringen vil lave den særordning for København.

Men kommunen betaler selv de ekstra anlægsinvesteringer med penge fra sin bugnende pengetank. Og de fleste der bor i København, er uden tvivl parate til at skrive under på, at der er tale om et reelt problem.

Regeringen ønsker ikke selv at gennemtrumfe hverken miljøkrav, etablering af ladestandere eller oprettelsen af nye grønne områder.

Det er muligheder, som kommunerne skal have, og som dermed vil kunne indgå som en del af de lokale valgkampe, hvor de ikke mindst vil kunne bruges af storbyernes røde partier.

Nye uddannelser og bedre bymidter
Vender man blikket mod torsdagens uddannelsesudspil, så er det med Mette Frederiksens ord et af ”de store greb” i regeringens opgør med centralisering.

Der skal etableres op mod 1.000 nye pladser for sygeplejersker, pædagoger, lærere og socialrådgivere. Og så skal der rykkes yderligere 1.300 uddannelsespladser ud af de fire største byer.

Samlet skal der oprettes 10 nye uddannelsesmuligheder for velfærdsområderne i andre dele af landet.

Herudover er Kaare Dybvad trukket i arbejdstøjet i forhold til planloven, hvor udspillet har fokus på at styrke bymidterne i byer med tilbagegang i det lokale butiksliv og samtidig vil sætte oprettelsen af flere butikker i de såkaldte aflastningsområder på pause.

Blandt de nye uddannelsesudbud på velfærdsområderne peger regeringen blandt andet på en ny læreruddannelse i Hillerød og en pædagoguddannelse i Holbæk.

For universiteternes vedkommende vil regeringen sænke optaget med 10 procent i de største byer og i stedet etablere eksempelvis uddannelser for dyrlæger i Foulum, tandlæger i Hjørring og jurister i Esbjerg.

Regeringen har placeret 25 nåle med nye uddannelsesudbud i udspillets Danmarkskort. Her af er mindst de 15 stukket i kommuner med socialdemokratiske borgmestre.

Mest godt til S-borgmestre
Eftersom S er det største borgmesterparti, ville regeringen selv med bind for øjnene sandsynligvis have ramt flest socialdemokratiske borgmestre.

Alligevel kan det virke påfaldende, at både Horsens og Fredericia får nye uddannelser, men ikke hverken Vejle eller Kolding. Og at nålene i Nordjylland er sat i såvel Frederikshavn, Thisted og Hjørring.

Eller at det på Fyn netop er Svendborg, der bliver begunstiget og ikke eksempelvis Nyborg. Eller Holbæk på Vestsjælland, men ikke Ringsted. Og Hillerød på Nordsjælland fremfor Helsingør eller Frederikssund.

I de kommende forhandlinger vil placering af nye nåle og omplacering af regeringens egne utvivlsomt blive centralt. Også selv om de enkelte partier vil pakke deres partipolitiske hensyn ind i mere objektive kriterier.

Samtidig er der også rigeligt at snakke om i forhold udspillets temmelig overfladiske beskrivelse af finansieringen og de økonomiske konsekvenser for ikke mindst universiteterne.

Når det er sagt, så er der bred opbakning på Christiansborg til selve ambitionen om at etablere nye uddannelser rundtom i landet. Og regeringen vil formentlig ikke få meget svært ved at samle et flertal, der rækker ind over midten og får ikke mindst Venstre med om bord.

Symptomdæmpende behandling
Forslaget om at udflytte uddannelser har helt som forventet skabt en stor diskussion om, hvorvidt det er fornuftigt at spænde uddannelsespolitikken efter en regionalpolitisk dagsorden om at sikre større geografisk spredning af uddannelsernes samfundsøkonomiske effekter.

Kritikerne frygter, at kvaliteten af uddannelserne bliver taberen, og at det slet ikke er muligt at rekruttere studerende til mange af de nye uddannelser. Ikke mindst fordi de unges drift mod de store byer også betinges af mange andre interesser end uddannelsesvalg.

Omvendt er der tegn på, at eksempelvis lægeuddannelsen i Aalborg så småt begynder at gøre en positiv forskel på lægemanglen i Nordjylland. Og at de mere lokalt forankrede uddannelser også kan gøre en forskel for nogle af dem, der ikke har fået en uddannelse i deres helt unge år.

Men meget af diskussionen er baseret på anekdotisk bevisførelse.

Og selv om etableringen af nye uddannelser rundtom i landet kan være med til at begrænse nogle af de lokale konsekvenser af den generelle urbanisering, så er det temmelig tvivlsomt, at det lige frem skulle kunne bremse den udvikling.

Fremfor et strukturelt indgreb kan det vise sig som ren symptomdæmpende behandling. Hvilket også kan være på sin plads.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00