S angriber borgerlig SU-bekymring

SU: Socialdemokraterne angriber de borgerlige partier for at bruge EU-debatten som springbræt for fundamentale ændringer i SU'en. Forskningsordfører Kirsten Brosbøl afviser, at velfærdsturisme er et problem på SU-området.
Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, afviser, at der på nuværende tidspunkt er et problem med for mange SU-modtagere fra andre EU-lande.
Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, afviser, at der på nuværende tidspunkt er et problem med for mange SU-modtagere fra andre EU-lande. Foto: ft.dk
Mads Bang
Socialdemokraterne ser intet behov for at overveje at omlægge SU'en til lån for at modvirke tilstrømning af studerende fra EU. Forskningsordfører Kirsten Brosbøl angriber de borgerlige partier for at bruge EU-debatten som springbræt for fundamentale ændringer i SU'en.

De borgerlige partier har luftet overvejelser om at omlægge SU'en på hele eller dele af de videregående uddannelser til lån for på den måde at sikre, at SU-systemet ikke bliver undermineret af studerende fra andre EU-lande, der let kan få ret til dansk SU.

Men Kirsten Brosbøl mener ikke, at det er et problem, som er relevant på nuværende tidspunkt. Hun mener, at regeringens fremgangsmåde med at reagere på de enkelte afgørelser, der er kommet fra EU-domstolen, er den fornuftige vej at gå.

"Lige præcis på SU-området har vi indgået en aftale om, hvordan vi vil værne. Og tallene viser, at udviklingen er inden for de rammer, vi havde forventet," siger Kirsten Brosbøl.

Socialdemokraternes ordfører mener, at Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti bruger debatten om såkaldt velfærdsturisme som undskyldning for at diskutere en mere omfattende omlægning af SU'en.

Lige præcis på SU-området har vi indgået en aftale om, hvordan vi vil værne. Og tallene viser, at udviklingen er inden for de rammer, vi havde forventet.

Kirsten Brosbøl (S)
Forskningsordfører

"Mine advarselslamper blinker, når det bliver brugt som påskud for at gå ind i en principiel diskussion," siger Kirsten Brosbøl. Hun mener, at de borgerlige partier bruger debatten til at fremme en dagsorden om et forsikringssamfund.

Hun pointerer, at SU-aftalen viser, at man kan godt kan tilpasse de danske regler, så de passer med EU-reglerne uden at give køb på det danske velfærdssystem.

"På SU-området har vi haft diskussionen, og lige her har vi løst det i god ro og orden," siger Kirsten Brosbøl.

Ikke et problem nu
Antallet af studerende og SU-modtagere fra andre EU-lande vokser, men Kirsten Brosbøl mener ikke, at der er tale om et decideret problem.

"Vi har lige fået en opdatering fra ministeren, og der er en stigning i forhold til dem, der får SU. Langt størstedelen af dem, der får SU, boede i Danmark i forvejen. Det har ikke den der karakter af folk, som kommer for at få SU," siger Kirsten Brosbøl og tilføjer, at regeringspartierne følger udviklingen.

"Vi følger det løbende og ganske nøje," siger Kirsten Brosbøl, som afviser, at der på nuværende tidspunkt er et problem med for mange studerende fra andre EU-lande på dansk uddannelsesstøtte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00