Sådan ville Folketinget se ud, hvis mænd ikke kunne stemme

Det er Kvindernes Internationale Kampdag, og i den anledning ser Altinget på, hvilke partier der ville klare sig bedst, hvis det kun var de kvindelige vælgere, der bestemte.

Socialdemokratiet og SF ville blive de to største partier i Folketinget, hvis det kun var kvinderne, der havde stemmeret.
Socialdemokratiet og SF ville blive de to største partier i Folketinget, hvis det kun var kvinderne, der havde stemmeret.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Kvinder er mere tilbøjelige til at stemme rødt, mens mænd typisk stemmer mere blåt.

Sådan har det været de seneste mange folketingsvalg.

Og den tendens er ifølge den nye valgundersøgelse af valget i 2022 kun blevet mere tydelig: Faktisk har mænd og kvinder valg for valg siden 1990'erne bevæget sig længere og længere væk fra hinanden, når krydset skal sættes.

Men hvordan ville Folketinget egentlig se ud, hvis det kun kvinder dem, der havde stemmeret?

Med udgangspunkt i de nyeste tal fra Epinion og professor Kasper Møller Hansen har Altinget – i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag – set nærmere på det spørgsmål. Og det kan du dykke ned i her.

S er størst

De kvindelige vælgere alene ville også gøre Socialdemokratiet til det største parti i Folketinget. Men til gengæld ville SF få langt en langt større andel af stemmerne, hvis det kun var kvinder, der havde stemmeret. Og partiet ville dermed klart blive det næststørste parti i Folketinget.

Herefter er der et stykke ned til tredjepladsen, hvor Venstre, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance ligger tæt.

Var det derimod kun de mandlige vælgere, der bestemte, ville Folketinget blive langt mere blåt.

Med næsten 20 procent af stemmerne ville Liberal Alliance blive det største parti, tæt efterfulgt af Socialdemokratiet, som ville få knap 19 procent.

Og SF, der altså klarer sig godt hos de kvindelige vælgere, ville kun få 9,3 procent af stemmerne.

Størst andel hos SF, mindst hos LA

Nok ikke så overraskende finder vi den største andel kvinder blandt SF's vælgere, mens Liberal Alliance i udpræget grad må betegnes som et mandeparti. 

Venstre er det borgerlige parti med den største andel kvinder blandt sine vælgere – tæt fulgt af Konservative og Dansk Folkeparti, hvor fordelingen er tæt på 50/50.

Stort rødt flertal  

Ser vi lidt nærmere på, hvilke flertal der lige nu ville kunne manifestere sig, hvis det kun var de kvindelige vælgere, der bestemte, er tendensen ret entydig:

Med 101 mandater bag sig ville rød blok tage en markant valgsejr. Den traditionelle blå blok – Venstre, Konservative, Liberal Alliance, DF, Danmarksdemokraterne – ville derimod kun kunne samle 65 mandater bag sig. 

Situationen er stort set vendt på hovedet hos de mandlige vælgere. Mens rød blok her ville hente 70 mandater, står blå blok til 95 mandater – og endda 105 mandater, hvis man regner Moderaterne som en del af blå blok.

Samtidig er der noget, der tyder på, at SVM-regeringen står stærkere blandt kvinder end blandt mænd. I hvert fald ville de tre regeringspartier hente 72 mandater hos de kvindelige vælgere mod 61 mandater blandt de mandlige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00