Debat

Syddansk EU-Kontor: Fast track til internationalisering

DEBAT: EU’s forsknings- og innovationslandskab kan være en jungle, men når stierne først er trådt, så er der store gevinster at hente. Danmark skal have macheterne frem og hjælpe de uerfarne finde junglen i første omgang, skriver konsulent i Det Syddanske EU-Kontor Christian Walther Bruun.

"Vi har kigget på alle de universiteter, der har
fået midler fra Horizon 2020. Her viste det sig, at universiteter med en fast
repræsentation i Bruxelles havde et hjemtag på 3,6 millioner EUR i gennemsnit,
mens universiteterne uden repræsentation kun modtog 1,4 millioner EUR i
gennemsnit,"<i> </i>skriver EU-konsulent
i Det Syddanske EU-Kontor Christian Walther Bruun.<br>
"Vi har kigget på alle de universiteter, der har fået midler fra Horizon 2020. Her viste det sig, at universiteter med en fast repræsentation i Bruxelles havde et hjemtag på 3,6 millioner EUR i gennemsnit, mens universiteterne uden repræsentation kun modtog 1,4 millioner EUR i gennemsnit," skriver EU-konsulent i Det Syddanske EU-Kontor Christian Walther Bruun.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Walther Bruun
Konsulent i Det Syddanske EU-Kontor

EU anses ofte for at være en indviklet størrelse, og det gælder også på forsknings og innovationsområdet. Med fem EIP’er, fem Art. 185 Initiativer, syv cPPP’er, syv JTI’er, 11 JPI’er, 39 ETP’er, 105 ERA-NET og 12 særskilte underprogrammer i Horizon 2020 er EU’s finansieringslandskab godt tilgroet. At forstå disse forkortelser og interagere i og med disse er en afgørende strategisk nødvendighed for universiteter og virksomheder, der ønsker indflydelse og i sidste ende funding fra EU.

Støtte til 192 forsknings- og innovationsforkortelser
Formidlingen af dette kan dog være vanskelig, og derfor bliver professionel og kompetent EU-support på universiteterne en vigtigere og vigtigere konkurrenceparameter både i Danmark og i resten af Europa. Det ses blandt andet på den årlige forskningsadministratorkonference EARMA, der år for år vokser sig større og snart ikke kan være på de værtsuniversiteter, der plejer at holde konferencen.

Internationalt engagement betaler sig
EU-support er af afgørende betydning, da det giver strategiske muligheder for institutionerne i Danmark. Eksempelvis har Det Syddanske EU-Kontor for Syddansk Universitet analyseret et netværk, der giver input til EU-Kommissionen om energieffektivitet i bygninger (forkortet cPPP EeB). Analysen viste, at ud af de 20 højest finansierede institutioner på dette område i Horizon 2020’s forgænger FP7, var 15 medlemmer af det relevante EU netværk. Sådanne informationer kan lettere bibringes ved en permanent tilstedeværelse i Bruxelles.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Dette blev yderligere understreget i en analyse gennemført med vores kollegaer på creoDK, der er KU, DTU, CBS og Region Hovedstadens EU-kontor i Bruxelles. Vi har kigget på alle de universiteter, der har fået midler fra Horizon 2020. Her viste det sig, at universiteter med en fast repræsentation i Bruxelles havde et hjemtag på 3,6 millioner EUR i gennemsnit, mens universiteterne uden repræsentation kun modtog 1,4 millioner EUR i gennemsnit. De samlede resultater af denne analyse vil blive præsenteret på dette års EARMA konference i Leiden den 1. juli under titlen ”Together Abroad – Universities in Brussels”.

Markante forskelle i hjemtagsprofilerne
Nogle danske universiteter har stor erfaring med denne form for internationalt engagement, og som Anders Bjarklev påpeger, er betydningen af at være til stede stor. DTU er det universitet i Danmark, der er bedst repræsenteret i mange af disse fora og er også uden sammenligning det universitet i Danmark, der hjemtager flest midler i de store samarbejdsprojekter i Horizon 2020. De danske universiteter klarer sig godt, men er også kendetegnet ved markante specialiseringer i hjemtagsprofilerne, hvilket indikerer, at der er mere at komme efter ved en øget indsats.

Styrelsen for Forskning og Innovation har et program, der hedder International Network Programme, der styrker samarbejde med en række ikke-EU lande. Det er et rigtig godt program, da det er bottom-up og ikke er bundet op på en konkret ansøgningsproces. Dette program kunne stå model for en styrket indsats i forhold til etableringen af europæiske netværk for de forskere, som ikke nødvendigvis er klar til at koordinere en Horizon 2020 ansøgning.

Christian Walther Bruun
EU-konsulent i Det Syddanske EU-Kontor

Initiativ - European Network Programme
Et sted at sætte ind kunne være på det betydelige uopdyrkede lag hos universiteter og virksomheder i Danmark, som ikke har fast track-adgang i Zaventem lufthavnen i Bruxelles og ikke nødvendigvis er helt inde i the ”ins and outs” i EU Kommissionens DG Research interservice consultations.

Disse forskere kan man i højere grad hjælpe til at komme i gang med EU-funding. Der er allerede ordninger, der understøtter dansk deltagelse i Horizon 2020. Især EUopSTART programmet, der giver midler til løn, rejser og forplejning i ansøgningsfasen, kan fremhæves som et positivt initiativ, men kræver, at man står i en konkret ansøgningsfase.  

Det er ikke alle forskere i Danmark, der er klar til at kaste sig ud i en stor ansøgningsproces, men deres europæiske netværk kan styrkes for at få kickstartet deres internationalisering.

Styrelsen for Forskning og Innovation har et program, der hedder International Network Programme, der styrker samarbejde med en række ikke-EU lande. Det er et rigtig godt program, da det er bottom-up og ikke er bundet op på en konkret ansøgningsproces. Dette program kunne stå model for en styrket indsats i forhold til etableringen af europæiske netværk for de forskere, som ikke nødvendigvis er klar til at koordinere en Horizon 2020 ansøgning – måske er det tid til et European Network Programme? Det vil give forskerne og EU-supporten på universiteterne og i Bruxelles en mulighed for at styrke universiteternes strategiske engagement i Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Walther Bruun

specialkonsulent, DTU, Policykontoret
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009), HD i organisation og ledelse (CBS 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024