Universiteter frygter tung SU-reform

ADMINISTRATION: Universiteterne angriber en stribe af de konkrete tiltag i regeringens store "Hurtigere igennem"-pakke. Universiteterne frygter et tungt system, mens Akademikerne kritiserer aflivning af suppleringskurser.
Foto: Pressefoto/SDU
Mads Bang
Universiteterne og Akademikerne kritiserer flere dele af den brede aftale i Folketinget, som skal skubbe de studerende hurtigere igennem deres uddannelser.

Formand for rektorkollegiet og rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede, forklarer, at politikerne har skabt en uoverskuelig situation med den store aftale om SU.

"Vi kan ikke fuldt ud overskue de administrative konsekvenser af reformen. Jeg kan ikke sige med sikkerhed, hvor stort problemet bliver, men vi forudser administrative problemer," siger Jens Oddershede.

Danske Universiteter har samlet bekymringerne i to høringssvar til Uddannelsesministeriet om den nye lovgivning. Og på nogle områder er universiteterne bekymrede for, om dele af reformen overhovedet kan føres ud i livet inden for politikernes tidsplan.

Dokumentation

Hovedkritikpunkter i Danske Universiteters høringssvar om SU-reformen


Universitetsloven

  • Universiteterne mener, at kravet om at nedbringe studietiden med 4,3 måneder i 2020 er udtryk for overregulering, da kortere studietider er en del af resultatkontrakterne.
  • Svært at gennemføre krav om tilmelding til fag og prøver til 60 ECTS point om året.
  • Tidskrævende at implementere direkte veje mellem bachelorer og kandidater uden supplering.
  • ”Stærkt uhensigtsmæssigt”, at universiteter gøres ansvarlige for, at studier i udlandet kan tilbyde alternative kurser, som kan forhåndsgodkendes. Det kan ofte være nødvendigt at vælge et alternativt kursus i udlandet, hvis det oprindeligt ønskede studie ikke er tilgængeligt.

SU-loven
  • Forslaget om, at de studerende max må være seks måneder forsinkede, bliver vanskeligt at administrere (blandt andet ved udlandsophold, markant flere dispensatoner og ekstraklip).
  • Samlet set øgede udgifter til administration og nye it-systemer.

Kilde: Høringssvar fra Danske Universiteter

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024