Verdensklasse sat på standby

SPAREPLAN: Kommunal kernevelfærd og overførselsindkomster går fri. Til gengæld skal der skæres i den forskning, som skal trække Danmark ud af krisen. Der er hård kritik af regeringens prioritering. Også fra dens egne støtter.
Jørgen Skadhede

Det er en klar prioritering, men så må man også sige farvel til al den snak om verdensklasse.

Nina Smith
Professor i økonomi
Fakta
Sådan rammer spareplanen

Universiteterne går glip af 2 mia. kr. fra 2013.

Besparelser i universiteternes administration: 250 mio. kr.

Forskningsbevillingernes sænkes fra de nuværende 1,06 pct. af BNP til 1 pct.: 748 mio. kr.

Desuden bortfalder årligt 1 mia. kr. af Globaliseringsmidlerne, som frem til 2012 bruges på at modernisere universiteternes laboratorier.

Nogle af pengene kommer tilbage igen i form af øgede investeringer i uddannelse. Regeringen har dog ikke sat tal på.


Kilde: Finansministeriet
Så stopper festen. De senere år er der postet stadigt flere milliarder kroner i forskning og uddannelse, så bevillingerne er nået et rekordhøjt niveau, men nu bliver der trukket i håndbremsen.

Med regeringen og Dansk Folkepartis spareplan kan universiteterne se frem til at spænde livremmen ind.

Samlet står universiteterne til at miste 2 milliarder kroner, mens kommuner og overførselsindkomster bliver skånet i modsætning til regeringens oprindelige plan.

Den prioritering møder stærk kritik. Ikke bare hos oppositionen og universiteterne selv. Også hos regeringens støtter er man skuffet over, at der skæres ned på den forskning og uddannelse, som skal være med til at hive Danmark ud af krisen og op på vækstsporet igen.

Dokumentation
Det står der om universiteterne

Her er, hvad der står konkret om universiteterne i regeringens og Dansk Folkepartis genopretningspakke.

Effektivisering af universiteternes administration
I lighed med øvrige institutioner i staten og øvrige undervisningsinstitutioner skal der de kommende år gennemføres en effektivisering af universiteternes administration og støttefunktioner. Der forudsættes et provenu herved på 125 mio. kr. i 2012 og 250 mio. kr. i 2013 vedrørende administrationerne på undervisningsområdet. Den konkrete udmøntning drøftes mellem parterne på baggrund af foretagne analyser.

Tilpasning af forskningsbevillingerne til 1 pct. af BNP
Parterne er enige om at fastholde målet om, at de offentlige forskningsbevillinger skal udgøre 1 pct. af BNP. Parterne konstaterer, at finanskrisen har medført et fald i BNP. For at undgå et utilsigtet fald i forskningsindsatsen vil forskningsbevillingerne til og med 2012 overstige 1 pct. af BNP. Parterne er enige om, at forskningsbevillingerne fra 2013 skal være på 1 pct. af BNP. Der er i 2010-2012 afsat 1 mia. kr. årligt til en ekstraordinær indsats med et teknologisk løft af universiteternes laboratorier. Beløbet bortfalder i 2013, når det ekstraordinære indsats er gennemført, og medgår således til tilpasningen. Herudover sker tilpasningen ved en reduktion af ufordelte reserver til forskning på § 35. Provenuet udgør i alt 203 mio. kr. i 2012 og 1.762 mio. kr. i 2013


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00