Uddannelsesloft og prioritering af grøn forskning: Her er opgaverne for en ny regering

POST-VALG: Forhandlinger om en ny regering er i fuld gang. Altinget: forskning tager et kig på, hvad der står øverst på regeringens to-do-liste, når en ny minister kommer til, og hvad der bliver interessant at holde øje med.  

Efter valget tegner der sig et solidt flertal for at fjerne uddannelsesloftet. 
Efter valget tegner der sig et solidt flertal for at fjerne uddannelsesloftet. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Så snart en ny minister sætter sig i til rette i stolen i Uddannelses- og Forskningsministeriet, er der flere ting, vedkommende skal tage stilling til. Valgkampen har også kastet flere forslag og udspil af sig.   

Altinget: forskning tager fat i nogle eksempler.  

Både til højre og venstre har partier nu meldt ind, at de vil afskaffe omprioriteringsbidraget allerede fra næste år. Og med det nye folketing tegner der sig et flertal for den udmelding. Derfor er det formentlig en af de første opgaver for en ny regering. Omprioriteringsbidraget har også været heftigt kritiseret af sektoren.  

Læs Altingets temadebat om omprioriteringsbidraget her 

Flere partier har også meldt sig klar til at afskaffe det heftigt debatterede uddannelsesloft. Faktisk er det kun Konservative, der ser ud til at ville beholde det. Så mon ikke det bliver et farvel til det, så snart en ny minister har sat sig til rette i ministerkontoret. Heller ikke her kan en ny regering forvente meget modstand fra sektoren.  

Over for Altinget bekræftede Mattias Tesfaye (S), at Socialdemokratiet forpligter sig til at videreføre det såkaldte taxameterløft, der betyder, at humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser får mere per studerende end andre. Det betyder, at der nu er rødt flertal for det – og selv Venstre har åbnet for at forhandle om det. Men institutionerne må vente på finansloven, lød det fra Tesfaye.  

På forskningsområdet bliver det spændende at holde øje. Især fordi den grønne omstilling har fyldt meget i den forgangne valgkamp, og flere partier har sagt, at de er klar til at investere mere i grøn forskning. Men bliver det på bekostning af andet forskning – og i så fald hvad? Her skal der laves nogle politiske prioriteringer.  

Rester fra den tidligere regering 
Samtidig er der flere rester fra den tidligere regering, der har nedsat flere udvalg. Flere af dem kommer inden længe med deres anbefalinger og rapporter.

Innovation
Danmarks vidensbaserede innovation kom under lup i december. Her nedsatte den tidligere regering et ekspertudvalg, der skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan Danmarks samlede indsats for videnbaseret innovation kan forbedres. 
Udvalgets rapport ventes i efteråret.  

0:000:00