Handlingsplan mod svær overvægt uden eet ord om slankekure

Tina Møller
Dokumentation
Med det, vi lægger frem, er der ingen undskyldning for at vente med at gå i gang med at handle, siger medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik

Det er ikke slankekure, der skal til, hvis vi skal stoppe fedmeepidemien i Danmark. Derimod skal vi leve anderledes, røre os mere, se mindre TV, gå eller cykle i stedet for at tage bilen til de korte ture og spise anderledes. Det vigtigere at holde en stabil vægt end at kæmpe sig til en idealvægt, man ikke kan holde. Det er hovedbudskabet i Sundhedsstyrelsens ”Oplæg til national handlingsplan mod svær overvægt”, som lægger op til et bredt ansvar for at vende udviklingen i forekomsten af svær overvægt i Danmark. Handleplanen bygger på en omfattende dokumentation og fremlægger 66 konkrete anbefalinger til, hvad den enkelte kan gøre, hvad man kan gøre i de nære fællesskaber, og hvad det offentlige kan gøre.

Der er tale om en sundhedsfaglig plan, som først efterfølgende skal debatteres politisk og i de forskellige fora, som skal medvirke til at udmønte planen.

- Med Sundhedsstyrelsens plan er Danmark det første land i Europa, som præsenterer en så omfattende dokumentation kombineret med helt konkrete anvisninger på håndtering af problemet. Vi har hermed skabt en platform for erfaringsudveksling og dialog om den fremtidige indsats, og med det, vi lægger frem, er der ingen undskyldning for at vente, siger medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik.

Anbefalinger til både forebyggelse og behandling
Planen kommer med anbefalinger til både forebyggelse og behandling af svær overvægt. Anbefalingerne rækker bredt fra - politikker for kost og fysisk aktivitet i skoler og på arbejdspladser over - skærpede regler for markedsføring af slankeprodukter til - oplysningsindsatser og - opkvalificering af de faggrupper, der beskæftiger sig med overvægtige i hverdagen. Desuden peger planen på, at der må skaffes mere viden om f.eks. de psykologiske mekanismer bag udviklingen af overvægt.

Vi har alle kontrolmekanismerne
- Det er vigtigt at skabe forståelse for, at svær overvægt er sundhedsskadelig og socialt belastende, siger Jens Kr. Gøtrik. Han fremhæver, at planen ikke lægger op til at fremelske et bestemt skønhedsideal, men at det drejer sig om at finde en balance i sin livsførelse, som giver en stabil vægt. - Balance er et ord, vi har lagt stor vægt på. I virkeligheden behøver vi ikke at veje os. Vi har alle sammen nogle vigtige kontrolmekanismer i form af spejlet og vores tøj. Når tøjet begynder at stramme, er det tid for at justere sine madvaner og bevæge sig noget mere, understreger Jens Kr. Gøtrik. - Det er også et vigtigt budskab, at alle bør bidrage til, at svært overvægtige ikke diskrimineres og udstødes. Mobning rammer hårdt i alle aldersgrupper.

Invitation til bredt samarbejde
Handleplanen peger på, at sundhedssektoren ikke kan løfte opgaven alene, men at der er behov for, at alle bidrager, hvor de kan.

- Vi skal løfte i flok, og Sundhedsstyrelsen inviterer til et bredt samarbejde, siger Jens Kr. Gøtrik. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside etablerer vi en funktion, der er målrettet svær overvægt, og vi vil tage initiativ til at skabe netværk, der kan motivere og opkvalificere de mange aktører, der er brug for, slutter han.

Dokumentationen i handleplanen bygger bl.a. på Ernæringsrådets rapport ”Den danske fedmeepidemi - oplæg til en forebyggelsesindsats”

Link til National plan mod svær overvægt (pdf)

Link til Sundhedsstyrelsens side om overvægt (pdf)


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00