3 EH-101’ere sendes til Afghanistan

Når det nu endelig, efter mange års tilløb, er lykkedes at få gjort de danske EH-101 helikoptere i stand til at løfte opgaven med at lave taktisk troppetransport (TTT), så skal den tilsyneladende have alt hvad den kan trække. I august udsendes således ikke mindre end tre af de fire EH-101’ere, som i dag er konfigureret til TTT, til Afghanistan. Det skriver Flyvertaktisk Kommando i en pressemeddelelse.

Cirka 75 mand og tre helikoptere skal fra den 1. august og året ud flyve evakuerings- og transportopgaver for NATO-samarbejdet i Afghanistan. Holdet kommer til at bo og arbejde i Camp Marmal, der ligger udenfor Mazar-e Sharif i det nordlige Afghanistan. Der skal primært flyves for de tyske soldater, som bor i lejren. Og derfor kommer danskerne til at bo sammen med tyskerne.

EH101-helikopteren, der bliver sendt til Afghanistan, er udrustet til at flyve i krigszoner. Den er således udstyret med selvbeskyttelsesudstyr, som blandt andet består af fastmonterede maskingevær.

Som beskrevet her på nytkampfly.dk i sidste uge, så er fire danske EH-101 helikoptere i dag konfigureret til TTT-opgaver. Og yderligere to forventes at følge efter snart. Som vi også var inde på, så har det været en særdeles langvarig proces at få gjort helikopterne klar til at kunne lave TTT. Men nu er de klar og så er det ellers bare med at komme afsted og få fløjet. Om det så kun ender med at være knap fem måneder. Det er lige meget. Vi kommer afsted. Og det har stor symbolsk betydning.

Belært af erfaringerne med EH-101, så bør vi måske holde lidt igen med begejstringen indtil helikopterne rent faktisk er kommet til Afghanistan og har været i aktion første gang. For man ved aldrig hvad der kan ske med dem. Og når de er kommet i sving dernede er vi mange, der fortsat vil holde et vågent øje med dem. For hvem ved eksempelvis hvordan motorerne gebærder sig i ørkensandet…

Forrige artikel "F-16 designers kritik af F-35 er halvt genialt og halvt bullshit" Næste artikel Sommerlæsning 2014 Sommerlæsning 2014
 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Jow da - Takket være krav om modkøb i.f.m. brugte reservedele, så løb der tid og 100 mill på hele processen:

  http://www.b.dk/danmark/ingenioeren-der-blev-vred

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  " Men nu er de klar og så er det ellers bare med at komme afsted og få fløjet. Om det så kun ender med at være knap fem måneder. Det er lige meget"

  Nej det er det den ondelyme ikke !!!....De skulle have været af sted for minimum 2 år siden mens der stadig var brug for dem og man faktisk skreg på ekstra helikopter kapacitet.

  Nu er det ikke bare ligegyldigt, det er fanden-tæskme hjernedødt. Spild af tid og penge, resurser vi simpelthen ikke har længere.

  Jeg har stor respekt og forståelse for at flyvevåbnet gerne vil ned at udføre det job de har trænet til så længe, både herhjemme såvel som i engelske helikoptere i afghanistan.
  Men nu er det simpelthen too little too late.

  Det er vanvittigt at man nu bruger flere hundrede millioner kroner, af et i forvejen presset forsvarsbudget, på en deployering der i bund og grund er overflødig.

  Og i en tid hvor reservedelslagerne er tomme , der er de facto indkøbs stop, ammunitions beholdningerne er i bund og det nye uniforms og udrustnings system er indkøbt i så små mængder at det er nødt til at gå på skift mellem personer/enhederne.

  Vi har ikke missiler nok til fuldt at kunne udruste så meget som én af vores fregatter/støtteskibe. Vi mangler også stadig at købe langtrækkende missiler til førstnævnte, der pga pengemangel iøvrigt stadig mangler afskærmning(d såkaldte persienner) til Rhib-bådene.

  Og lige om hjørnet venter en række kæmpe investeringer :
  Nye PMV’er
  Nyt Artilleri system
  Gennemgribende renovering og opdatering af alle hærens tjenestesteder ,bla inkluderende nybygning af helt nye garage faciliter, våbenkamre, eskadrons/kompagnibygninger mm. Et projekt til mellem en halv og hel milliard.
  +Indkøb af Kampfly inden for 10 år

  Oveni har vi lige haft en hel brigade med næsten 1000 mand, kampvogne, IKK’ere, PMV’er og hele svineriet i estland til en stor ugelang NATO øvelse.
  Samtidig havde vi en bataljon, igen med KVG og hele pisset på øvelse i grafenwöhr i tyskland.

  Søværnet har i samme periode 5 ud af 11 af dets store enheder indsat i mission/ på øvelse / i nordatlanten.
  +Hercules i mali.

  Og alt der her foregår samtidig med at man lige har lukket enheder og tjenestesteder, fyret folk i vildskab og bestemt en 20% reducering af budgettet....???

  Der er slet ingen sammenhæng mellem de opgaver forsvaret bliver bedt om at løse og de midler der bliver allokeret dertil!!

  Som journalist burde du sgu grave i hvor skidt det i virkeligheden står til, istedet for at lege forsvarets udsendte presseofficer ! END RANT

 • Anmeld

  Schmidt

  Korrosion ved NH90

  http://augengeradeaus.net/