Anmeldelse af 
Camilla Tenna Nørup Sørensen

6 A'er: Ny bog belyser tilspidset konflikt i Taiwanstrædet, som den tager sig ud fra Taiwan

Vi skal for alt i verden undgå, at konflikten om Taiwan udvikler sig til stormagtskrig mellem Kina og USA. Det kræver viden om og indlevelse i konflikten. Det leverer tidligere diplomat Jonas Parello-Plesner et glimrende bidrag til med sin nye bog, skriver Camilla Tenna Nørup Sørensen. 

Bogen giver os indblik i konfliktens historik og kerne – og herunder særligt, hvordan taiwanerne forsøger at håndtere det øgede politiske, økonomiske og militære pres fra Kina. Taiwans modstandskamp og -kraft skal vi nemlig tage inspiration i og lære af, skriver Camilla Tenna Nørup Sørensen.<br>
Bogen giver os indblik i konfliktens historik og kerne – og herunder særligt, hvordan taiwanerne forsøger at håndtere det øgede politiske, økonomiske og militære pres fra Kina. Taiwans modstandskamp og -kraft skal vi nemlig tage inspiration i og lære af, skriver Camilla Tenna Nørup Sørensen.
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Camilla Tenna Nørup Sørensen
Kampen om Taiwan
Jonas Parello-Plesner
176 sider, forlag: Gyldendal


Konflikten i Taiwanstrædet trækker overskrifter i disse år.

Særligt de store kinesiske militærøvelser de seneste år har givet næring til advarsler om en forestående kinesisk militær invasion af øen, som med stor sandsynlighed vil udløse en stormagtskrig mellem Kina og USA med uoverskuelige implikationer for resten af verden.

Tænk blot på, hvad det vil betyde for vestlige virksomheder, herunder danske virksomheder som Danfoss, Grundfos, Lego, Carlsberg og Hempel, der har store produktions- og markedsandele i Kina.

Meget på spil i Taiwanstrædet

I mange danske virksomheders ledelse- og bestyrelseslokaler må skrækscenariet være at skulle trække sig fra Kina og indføre sanktioner mod landet i stil med dem indført mod Rusland efter invasionen af Ukraine.

Der er alt mulig grund til at øge vores viden om og forståelse for de meget komplekse og delikate balancegange, der har præget situation i Taiwanstrædet siden afslutningen af den kinesiske borgerkrig

Camilla Tenna Nørup Sørensen
Ph.d. og lektor, Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet

Den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, som netop er kommet tilbage fra en tur til Beijing med en fornyet Danmark-Kina samarbejdsaftale i bagagen, vil også skulle kaste den og alt snak om dansk pragmatisk idealisme over bord og rette ind efter Washington.

Læg oveni de store danske investeringer, som danske virksomheder, eksempelvis Ørsted, har i Taiwan, Taiwans centrale betydning for produktionen af avancerede microchips og øens vigtige rolle som demokratisk fyrtårn for den værdimæssige dimension af den igangværende omkalfatring af verdensorden.

Alt dette understreger, at der – også for Danmark – er meget på spil i Taiwanstrædet. Der er derfor alt mulig grund til at øge vores viden om og forståelse for de meget komplekse og delikate balancegange, der har præget situation i Taiwanstrædet siden afslutningen af den kinesiske borgerkrig i 1949.

Jonas Parello-Plesner giver med bogen ”Kampen om Taiwan” et værdifuldt og meget velskrevet bidrag hertil.

Bogens hovedbudskab

Det er en ambitiøs bog, hvor Jonas Parello-Plesner har adskillige dagsordener.

Han vil gerne fortælle sin egen historie om, hvordan han er gået fra at være ung håbefuld diplomat – der i 2008 var med til at udforme Danmarks omfattende strategiske partnerskab med Kina – til i dag at være en af de stærkeste Kina-kritiske stemmer i den danske debat. Her advarer han sine tidligere kollegaer mod at undervurdere, hvordan et stærkere Kina under ledelse af Xi Jinping udfordrer vestlige interesser og værdier.

Læs også

Her udpeger han Taiwan som det første forsvarsværk. Det er ikke udelukkende de 23 millioner taiwaneres fremtid, der er på spil, men hele den vestlige verdens.

Det er bogens hovedbudskab.

Det er derfor, at vi skal forstå konfliktens historik og kerne – og herunder særligt, hvordan taiwanerne forsøger at håndtere det øgede politiske, økonomiske og militære pres fra Kina. Taiwans modstandskamp og -kraft skal vi nemlig tage inspiration i og lære af.

Dagsordner går hånd-i-hånd

Med udgangspunkt i forfatternes egen møder og samtaler med mange forskellige grene og niveauer i det taiwanske politiske system og samfund får vi en grundig indføring i, hvordan Taiwan i disse år ruster sig til en uforudsigelig fremtid blandt andet med forlængelse af værnepligten, styrkelse af det civile beredskab.

Trods de mange dagsordner kommer bogen flot i mål. Parello-Plesner formår at bruge sin egen historie til fange læseren ind – og læseren holdes fanget gennem hele bogen

Camilla Tenna Nørup Sørensen
Ph.d. og lektor, Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet

Herunder indgår det såkaldte digitale forsvar, som skal give et modspil til de mange kinesiske informations- og påvirkningskampagner, som Taiwan jævnligt udsættes for.

Parello-Plesner kommer vidt omkring i sine samtaler – fra den taiwanske præsident Tsai Ing-wen til den unge taiwaner Jack, der lige er kommet tilbage fra at have kæmpet ved fronten i Ukraine.

Bogens største styrke er i gengivelsen af disse møder og samtaler, der på bedste vis tydeliggør og løfter bogens pointer og giver konteksten for de mange indspark, som Parello-Plesner også kommer med i forhold til, hvordan vi – i Europa – også kan bidrage til at afskrække Kina fra at gøre alvor af trusler om at invadere Taiwan.

Her gælder det særligt om at stå sammen og levere et fælles – og troværdigt – budskab til Beijing om, hvordan en invasion vil udløse fordømmelse og stærke sanktioner.

Trods de mange dagsordner kommer bogen flot i mål. Parello-Plesner formår at bruge sin egen historie til fange læseren ind – og læseren holdes fanget gennem hele bogen. Særligt af de mange samtaler og personlige historier fra Taiwan.

For den kritiske læser understreger det imidlertid også bogens svaghed.

Manglende stemmer og perspektiver

Vi hører ingen kinesiske stemmer og meget få kritiske røster i forhold til den amerikanske rolle i – og ansvar for – intensivering af konflikten i de senere år.

I bogen sættes der lighedstegn mellem Kina og Xi Jinping, da det konstateres, at Xi svinger taktstokken, og at det er Xis prestigeprojekt at indlemme Taiwan i moderlandet. Det er unødigt forsimplet og risikere at efterlade læseren med en opfattelse af, at hvis – eller når – Kina får en ny øverste leder, så vil kineserne være villige til at give afkald på Taiwan.

Det er der imidlertid intet, der tyder på. Siden slutningen af 1970’erne har Kinas politik i forhold til Taiwan ligget relativ fast, inklusiv Beijings insisteren på retten til at bruge militær magt.

Læs også

Det understreger en vigtig pointe, som med fordel kunne være udpenslet i bogen, nemlig at fokus skal være på at håndtere – og ikke løse – konflikten i Taiwanstrædet. Det kræver vilje til dialog og kreativ diplomati. Vi skal tale mere – ikke mindre – med kineserne og søge indsigt i de kinesiske debatter.

For trods den autoritære drejning, som landet har taget de senere år, så er der fortsat ivrig debat i Kina om, hvordan partiet skal håndtere de mange udfordringer, som ikke alle er selvforskyldte. Nogle er også uundgåelige følger af, hvordan Kina nu for alvor udfordrer den dominerende position, som USA har haft i det internationale system siden Sovjetunionens opløsning.

Alle vil tabe, hvis en stormagtskrig mellem Kina og USA udvikles i Taiwanstrædet. Det skal vi for alt i verden undgå, og det kræver viden om – og indlevelse i – konflikten. Det leverer Parello-Plesner et glimrende bidrag til.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Tenna Nørup Sørensen

Lektor, Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet

Jonas Parello-Plesner

Direktør, Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Rasmussen Global, non-resident Senior Fellow, German Marshall Fund, sikkerhedspolitisk kommentator, Altinget og Berlingske
ecole nationale d’administration (ENA 2004), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), master of science (London School of Economics 1999)

Xi Jinping

Præsident, Folkerepublikken Kina, generalsekretær, Kinas kommunistiske parti

0:000:00