Israelsk artilleri-køb bliver svært at sluge for SF

Der skal sluges nogle meget store kameler hos især SF, hvis partiet på fredag eller umiddelbart efter jul som medlem af forsvarsforligskredsen skal sige god for, at Danmarks nye artillerisystem skal leveres af israelske Elbit. Og partiets forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, skal have virkelig gode svar på hånden, når han kommer ud fra mødet i forligskredsen.

For så sent som i 2012 kaldte Holger K. Nielsen det uklogt, at forsvaret havde købt våbendele i Israel i forbindelse med missionen i Libyen i 2011. Uklogt at købe netop hos Israel, når man bombede et muslimsk land.

”Det forekommer mig lidt uklogt, at man køber våben af Israel, specielt når man intervenerer i den arabiske verden,” sagde Holger K. Nielsen til Politiken.

Login

 • Anmeld

  Tom R.

  "jeg synes at det er uklogt at købe våbendele i Israel, hvis at de måske en dag bliver indsat i et muslimsk land"
  Holger. Hold nu kæft !
  Ikke at jeg mener at DK skal købe Atmos, tror at det bliver Nextar, og fint nok.
  Men hvis at Israelerne havde det bedste bud og det bedste system, skulle de selvfølgelig have ordren derpå.

  Tror ikke at dem som bliver bombet/beskudt har den fact at kanonen eller nogle af de dele i bomben som rammer dem om 0.5 sek er købt i Israel som største bekymring. Resten skal bare blande sig udenom.

  SF,Radikale og Enhedslisten, 3 partier med mange sympatiske holdninger og gode ideer til mange ting.

  Men denne kunne være rart om vi kunne lave et system hvor de intet, absolut intet, siger når det kommer til forsvars, udenrigs og sikkerheds politiske spørgsmål.

 • Anmeld

  VSMUT

  Jeg tror ikke Atmos bliver valgt af forskellige årsager, men argumentet om at det ville være uklogt fordi de kan blive indsat i muslimske lande lyder mærkeligt. Er det ikke det israelske systemer er lavet til?

 • Anmeld

  Herluf Trolle

  Jeg hijacker lige denne tråd, som bla. handler om den Israelske våbenindustri.
  I går annoncerede den tyske regering at man i deres budget blandt andet har lagt penge fra til, at støtte et Israelsk indkøb af fire nye Covetter af Meko A-100 klassen (http://www.worldtribune.com/2014/12/16/germany-emerges-leading-supplier-israels-navy/).
  I den forbindelse tænkte jeg om vi her i Danmark gør nogen forsøg på at eksportere krigsskibe? Nuvist er Lindø værftet lukket, men Danske Karstensen skibsvæft i Skagen producerer op i størrelsesordenen af 2000 ton. (samme vægtklasse f.eks. Meko A-100). Kunne der ikke være potentiale for danske skibsværfter i at forsøge at udvide deres kundekreds. Endvidere kunne det også være med til at sikre den fortsatte udvikling af det danske StanFlex system. Nogen tanker på dette punkt?
  Mvh

 • Anmeld

  VSMUT

  Markedet for eksport af standard krigsskibe er temmeligt lille. Stål er billigt, så man sparer ikke rigtig noget ved at lave et standard skrog. For en minimal merpris kan en flåde få et skrog som er skræddersyet til deres behov. Det er systemerne der i sidste ende er det krævende.

  Når det kommer til eksportskibe, så er det kun tyskerne med deres MEKO fregatter, og russerne som har haft held med en egentlig større eksport. Jeg har ikke styr på hvor mange værfter der gennem tiden har forsøgt på at designe skibe til eksportmarkedet uden held. Se f.eks. Type 21 Amazon, StanFlex, diverse franske projekter og Littoral Combat Ship.
  Hvis der er et sted hvor danske værfter kan komme ind, så er det ved renovering og modernisering af gamle skibe, noget som Fayard allerede laver med civile skibe. Iøvrigt har Lindøværftets tidligere designkontor stor succes med at tegne nye skibe på kontrakt for andre værfter og lande. Blandt andet er de ved at hjælpe Canada med at finde en afløser til nogle gamle destroyere, og der er nogle forlængede varianter af Absalon og Iver Huitfeldt involveret.

 • Anmeld

  MN

  Det er bestemt uklogt at købe materiel af Israel i disse år. For Danmark kommer til at anerkende Palæstina, og når det sker, så vil vi ikke positionere os ud i en situation hvor israelske følelser gør at vores opgraderinger leveres forsinkede osv.

 • Anmeld

  R. Jakobsen

  @ Tom R. Enig! DK skal have den bedste kanon vores få penge rækker til og fjenden er ligeglad med hvilke midler de bliver bekæmpet med. Vi har ikke råd til at skifte vores arsenal ud hver gang vi skifter missionsområde for ikke at fornærme mulige fjender.
  Til de andre kommentarer, hold nu op med at tro at det er små baggårdsfirmaer der er gået videre. Det er multinationale firmaer, der har styr på deres ting og modkøbsaftaler ellers var de slet ikke nået så langt.

 • Anmeld

  Christian

  Det kan da være bedøvende lige meget, hvor en dansk kanon bliver indsat.

  Problemet er del, at man overhovedet køber våben af Israel, så længe de ikke overholder FN’s resolutioner. Det er et forkert signal at sende til Israel, nu hvor store dele af europa er blevet så frustreret over Israel, og dets ulovlige bosættelser i de besatte områder, at man begynder at anerkende en palæstinensisk stat, endnu før den er blevet en realitet. Selv amerikanerne er blevet så trætte af Israelernes narrestreger, at de ikke længere automatisk vil nedlægge veto mod alle de resolutioner Israel ikke bryder sig om.

  Hvilket bringer mig til det næste problem. Hvis vi vælger, at købe en kanon af det super kontroversielle firma Elbit. Så risikerer vi i løbet af et par år at stå uden reservedele, fordi at Europa indfører en officiel våbenembargo mod Israel. De stærkt religiøse, ortodokse jøder, der tror at gud har givet dem de besatte områder, får stadig mere indflydelse. Samtidig bliver der flere og flere bosættere i de Israelske Forsvarsstyrker, og det gælder også på de højeste poster. Det vil sige vi har en situation, hvor Israel vil blive mere og mere utilbøjelige til nogensinde at ville overholde FN’s Resolutioner. Samtidig betyder det stigende antal bosættere i de Israelske Forsvarsstyrker, at antallet af civile arabere der bliver dræbt i fremtidige konflikter, uden tvil vil stige, og stige. Og det samtidig med at både Europa og USA er ved at få nok af Israel. Derfor er der risiko for at der bliver indført en våbenembargo mod Israel (begge veje), hvis Israel enten åbenlyst prøver at annektere de besatte områder, eller hvis de laver en ekstraordinær stor massakre på civile. Og så står vi med en ubrugelig Israelsk kanon, selv om den har været den billigste i konkurrencen.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Herluf Trolle

  " Danske Karstensen skibsværft i Skagen producerer op i størrelsesordenen af 2000 ton. "

  Jow da. De får skrogene til alle nybygninger bygget i Østeuropa, ofte designet i Norge, og monterer alt efter externe designeres anvisninger i skroget. Det gør de fint og godt, til megen ros. MEN at bygge en kriger kræver en stor og samarbejdet erfaren ingeniørstab - det findes ikke længere på noget dansk værft.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  M.h.t. at købe israelsk - Så har vi da gjort det for ikke så længe siden. Til Helmand blev der indkøbt 120 mm morter.

 • Anmeld

  Nielsen M

  @Lars-Henrik Arvedsen: Nu er en 120 mm morter, ikke så kompliceret som en artilleripjece på hjul eller bælter.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @Nielsen M

  Enten handler man i en butik eller også gør man det ikke. Om tingene er mere eller mindre komplicerede betyder vel intet. Som jeg forstår det er det principper, der her er på spild for nogle. Kunne vi handle i Israel for et par år siden kan vi vel også igen. Mener DK løbende gennem mange år har handlet i Israel.

 • Anmeld

  Nielsen M

  Om produkter er mere eller mindre komplicerede kan blive vigtigt, når et eventuelt kompromis skal findes. Med Israel som eksempel, så vil simple produkter være lettere at købe end komplicerede.

 • Anmeld

  Benjamin S.

  Er Samsungs K9 Thunder ude af billedet eller hvad? Synes umiddelbart det var det bedste system af de tre. Minder også om de M109’ere som forsvaret har brugt indtil nu.

 • Anmeld

  Thomas

  Så længe der ikke er taget et endeligt valg, i hvert fald officielt, så er vel alle 3 kandidater fortsat i spil.
  Men når det er sagt, så synes der - som også Andreas nævner - at være indikationer som umiddelbart kunne tyde på, at israelske ATMOS er blevet favorit. Tidligere synes man at have hældet mere til den anden hjulbaserede løsning, nemlig franske CEASAR. Den franske kandidat kan transporteres med bl.a. C130, måske derfor DK i hvert fald tidligere har været interesseret i denne. At der i nogen grad synes at have været interesse for hjulbaserede artillerisystemer, må umiddelbart formodes at hænge sammen med billige købspris, lavere vedligeholdelses- omkostninger og vægt. Tilgengæld synes den både dyrere og tungere bælteløsning at have fordele i større personelbeskyttelse (mere panser) og øget mobilitet i terræn.
  Uanset forskelle og kompleksitet i konstruktion ender det nu nok med, at danske politikere - i deres uendelige "visdom" - anskaffer den BILLIGSTE løsning og det i absolut mindste antal. Sådan plejer de jo at gøre. Så må vi jo bare håbe, at det for DK også er lig med den bedste militære løsning...