Erhvervsministeren: Nødvendigt med politisk pres på Lockheed

Forsvarsminister Peter Christensen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen flankeret af Danmarks ambassadør til USA, Lars Gert Lose, ved mødet med dansk forsvarsindustri. Foto: Nanna Dyrbye Benting.

Forsvarsminister Peter Christensen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen flankeret af Danmarks ambassadør til USA, Lars Gert Lose, ved mødet med dansk forsvarsindustri. Foto: Nanna Dyrbye Benting.

(CRYSTAL CITY) Erhvervsminister Troels Lund Poulsen lover dansk forsvarsindustri, at man fra politisk hold vil lægge pres på Lockheed Martin for at sikre, at danske virksomheder får lov til at byde ind på opgaver i hele Lockheed Martin-koncernen, i forbindelse med det underleverandørarbejde, som danske virksomheder er blevet stillet i udsigt som følge af Danmarks igangværende køb af F-35.

"Det er helt afgørende, at vi kommer ind i hele Lockheed Martin. Vi skal sørge for at holde et politisk pres for at sikre, at I får adgang til alle dele," sagde Troels Lund Poulsen onsdag ved et møde med forsvarsminister Peter Christensen og 40-50 repræsentanter for den danske forsvarsindustri under det igangværende danske industrifremstød i Washington D.C.

Inden industrien og ministrene onsdag formiddag skulle mødes i fællesskab med Lockheeds folk i forsvarskoncernens udstillingsbygning i Crystal City-bydelen nær Ronald Reagan-lufthavnen og Pentagon, holdt man et fælles danskermøde, hvor ministrene kunne fortælle hvad de havde talt med Lockheed Martin om tidligere på morgenen og under de sidste to dages besøg på F-35 produktionslinjen i Fort Worth, Texas.

Industrien kunne på den anden side komme med deres syn på verden. Enkelte havde taget ja-hatten på og roste ministrene for at stå i spidsen for arbejdet med at sparke dørene ind hos Lockheed Martin og de største F-35 underleverandører som Northrop Grumann, BAE Systems og Pratt & Whitney. Den største gruppe af de repræsentanter fra forsvarsindustrien, som tog ordet, luftede derimod en vis frustration over Lockheed Martins fodslæberi, en vis frustration over det amerikanske forsvars modstand mod udenlandske leverandører og en vis frustration over, at Lockheed Martin ikke er juridisk forpligtiget til at levere modkøb.

Troels Lund Poulsen, der tidligere har været sit partis forsvarsordfører, anerkendte, at Lockheed Martin ikke er forpligtiget til at levere modkøb. Men ministeren lovede, at man fra politisk hold vil gøre hvad man kan for at sikre, at Lockheed Martin alligevel leverer. Han havde en helt konkret idé til hvordan det kunne gøres.

"Vi vil arbejde på at sætte kontinuerlige møder op med Lockheed Martin og blive ved med at forfølge dem, for der vil være stor opmærksomhed omkring det her derhjemme," understregede Troels Lund Poulsen, der forestillede sig et møde mellem den danske regering og Lockheed Martin mindst én gang om året.

Lockheed Martin er verdens største våbenproducent med 98.000 ansatte fordelt i fire divisioner; Aeronautics, Rotary & Mission Systems, Missiles & Fire Control samt Space Systems Company.

Forrige artikel Mange penge til patruljekøretøjer gør Eagle 5 til favorit Mange penge til patruljekøretøjer gør Eagle 5 til favorit Næste artikel Boeing overvejer kampfly-retssag mod Danmark Boeing overvejer kampfly-retssag mod Danmark
 • Anmeld

  CP

  Trut... Man bestemmer selv hvor der bliver truttet henne.

 • Anmeld

  Dan

  "Hør hvor vi tramper" som musen sagde til elefanten.

 • Anmeld

  Jack

  Jeg føler mig overbevist om, at Lockheed Martin ved udsigten til at komme på kant med en kernekunde (21 fly + måske 6) straks retter ind for at undgå yderligere pres fra de to udsendte handelsrejsende.

 • Anmeld

  Jens C. Hansen

  Jamen .. hvis Lockheed ikke er juridisk forpligtet til at levere modkøb, så kan de da holde alle de møder de vil - Det vil ikke ændre noget, hvis Lockheed ikke vil bruge danske leverandører.
  Det er jo rent spil for galleriet med de møder, ligner nærmest noget designet til at man senere kan sige "ja, vi prøvede, men de var hverken til at hugge eller stikke i".

  "Mindst én gang om året" - ja, wow, lyder som om de bare skal holde en årlig fest (for hvis penge, mon?), og så komme tilbage og give en sludder for en sladder, om hvordan man ikke rigtig kunne komme overens.