Ekspert: Dansk krigsdeltagelse handler mere om at deltage end om at vinde

STRATEGI: At bidrage med militær magt er ikke nødvendigvis længere den bedste vej for Danmark til indflydelse og anerkendelse på den internationale scene, lyder det fra ekspert, der efterlyser mere politisk debat om udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Dansk soldat fra Hold 14 i Helmand-provinsen i Afghanistan i 2012.
Dansk soldat fra Hold 14 i Helmand-provinsen i Afghanistan i 2012.Foto: ISAF Hold14 / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Skal deltagelse i ”den skarpe ende” fortsat være et af de vigtigste værktøjer i Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske værktøjskasse? Sådan som det de sidste 20 år er blevet brugt til at sikre os indflydelse og anseelse over for hovedsageligt USA. Eller bør den ændrede geopolitiske situation, hvor USA ikke længere står så stærkt på verdensscenen som tidligere, få Danmark til at gentænke sin strategiske kultur?

Det spørgsmål vil seniorforsker Louise Riis Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier gerne rejse politisk.

”De omvæltninger, vi står over for i øjeblikket, gør, at vi bliver nødt til at se på, om det stadig gælder, at det militære instrument fortsat skal fylde så meget i Danmarks sikkerhedspolitik og være det, vi sælger os selv på, og som sikrer os indflydelse, anseelse og positionering i forhold til resten af verden,” siger Louise Riis Andersen og fortsætter:

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00