Grønlandske havne attraktive som USA's nye arktiske flådebaser

OPLAGT: Det amerikanske forsvar skal hurtigt finde egnede lokationer til en eller flere flådebaser i Arktis. Tre grønlandske havne lever op til de amerikanske behov, vurderer en ekspert.

De amerikanske politikere har bedt det amerikanske forsvar om hurtigt at finde egnede lokationer i Arktis til en eller flere amerikanske flådebaser, som hver skal kunne huse blandt andet en destroyer og en isbryder. En opgave som tre havne på Grønlands vestkyst har den fornødne infrastruktur til at løfte, lyder vurderingen fra en ekspert, der har sejlet i grønlandske farvande i knap 30 år.

De nye baser skal i bedste fald være i stand til at huse en destroyer af Arleigh Burke-klassen, et inspektionsfartøj og en stor polarisbryder. Desuden skal der være plads på land til opbevaring af blandt andet udstyr, brændstof, teknik og civil infrastruktur til at understøtte operationer med skibene samt adgang til en lufthavn.

Længere ned ad kysten
USA råder allerede i dag over Thulebasen i Nordvestgrønland. Den ligger dog så langt mod nord, at den kun kan besejles med almindelige skibe 1-2 måneder om året. Så for at finde en havn, der kan besejles det meste af året, skal amerikanerne kigge længere ned ad den grønlandske vestkyst, påpeger pensioneret kommandørkaptajn Per Starklint, som nu er maritim rådgiver i Naval Team Denmark. Han sejlede med det danske søværns inspektionsskibe og inspektionskuttere i de grønlandske farvande fra 1975 til 2004 og var efter det blandt andet stabschef i Arktisk Kommando.

Login