Østergaard: Vi skal have en afstemning om forsvarsforbeholdet i 2019

DEBAT: De problemer, vi ikke kan klare selv, skal selvfølgelig løses sammen med vores naboer. Alt andet er naivt. Derfor vil vi give danskerne mulighed for både at skrotte forsvarsforbeholdet og melde os fuldt ind i Europol, skriver Morten Østergaard (R).

Af Morten Østergaard (R)
Politisk leder

Verden ændrer sig hastigt i disse år.

Det gælder også det sikkerheds- og trusselsbillede, vi lever med i Danmark og i Europa.

Sydpå udfordrer flygtninge- og migrantsituationen ikke bare Europas ydre grænser, men selve kittet i det samarbejde, vi har med vores naboer.

Ser vi mød øst, har Putin annekteret Krim og dele af Ukraine. Og blander sig glad og gerne i valg over hele kloden for at påvirke udfaldet til sin fordel.

Ser vi mod vest, så har den evigt uberegnelige amerikanske præsident Donald Trump rent ud sagt betydet, at Europa for første gang siden 2. verdenskrig må sørge for egen sikkerhed. Og nordpå er der i dén grad risiko for, at Arktis kan udvikle sig til et konfliktområde.

Tryggere i en ustabil verden
Så det grundlæggende spørgsmål melder sig: Hvad gør vi med disse problemer? Skal vi klare dem sammen eller hver for sig?

Vi radikale er ikke i tvivl: De problemer, vi ikke kan klare selv, skal selvfølgelig løses sammen med vores naboer. Alt andet er naivt.

Men det kan vi ikke i dag, når det kommer til vores tryghed og sikkerhed. For vi har forbehold mod at samarbejde.

Derfor vil vi give danskerne mulighed for at skrotte forsvarsforbeholdet og melde os fuldt ind i Europol. Dét vil gøre os tryggere i en stadigt mere ustabil verden.

Samtidig bliver verden et bedre sted at leve, når Europa i fællesskab engagerer sig i verden.

Spørg danskerne inden årets udgang
I dag betyder vores forbehold mod at samarbejde om tryghed og sikkerhed, at vi hverken kan deltage i EU-styrede militære operationer, i kapacitetsopbygning og er uden indflydelse på militære indsatser.

Danmarks sikkerhed er knyttet op på samarbejde med andre lande. Men vi har ingen indflydelse på det samarbejde. Hverken de militære eller civile operationer.

Det skal vi gøre op med. Det handler om danskernes tryghed og sikkerhed.

Derfor indledte Radikale Venstre 2019 med et politisk forslag om at afskaffe forsvarsforbeholdet og samtidig øge sikkerheden ved at melde os fuldt og helt i det europæiske politisamarbejde, Europol.

Vi vil spørge danskerne ved en folkeafstemning inden årets udgang. Så presserende er det.

Skal ikke erstatte Nato
En styrket europæisk forsvarsdimension skal ikke erstatte eller konkurrere med Nato.

Snarere taler vi om at udbygge et systematisk samarbejde og koordination. Nato skal således fortsat spille hovedrollen i vores territorialforsvar. Det skal der ikke rokkes ved.

Men det helt særlige ved EU er kombinationen af blød og hård magt – når vi kombinerer sikkerheds- og forsvarspolitik og diplomati med handel og udvikling.   

Derudover er gevinsterne ved at samarbejde og gå sammen med de øvrige EU-lande om indkøb og vedligehold af materiel meget store. Fælles udnyttelse og vedligeholdelse af kapaciteter giver os mere forsvar for pengene.

Giv det danske politi maksimal indflydelse
Samtidig er der ingen tvivl om, at Europol bliver stadig mere central i bekæmpelsen af den grænse­over­skri­dende, organiserede kriminalitet, men også i forebyggelsen og bekæmpelsen af terrorisme i Europa.

Derfor skal vi give vores danske politi optimal indflydelse i de styrende samarbejdsorganer i og omkring Europol. Og sikre politiet fuld og optimal adgang til de nyoprettede europæiske centre for terrorisme, cyber­kri­mina­li­tet og menneskehandel.    

For et land af Danmarks størrelse er der meget at hente ved at samarbejde med andre lande.

Vi vinder så at sige magten over vores egen skæbne, når vi forpligtende samarbejder med andre.

Vi taber ikke suverænitet ved at samarbejde med andre. Vi splejser og får dermed større indflydelse på vores egen skæbne.

Dansk Folkeparti står i vejen
Jeg glæder mig over, at såvel forsvarsministeren som statsministeren er enige med Radikale Venstre i den sag.

At Claus Hjort og Lars Løkke Rasmussen så alligevel ikke er villige til at gå skridtet videre i et valgår, skal jeg være den første til at beklage. Og ærgerligt nok afviser Socialdemokratiet også, at vi styrker vores sikkerhed med samarbejde.

For et farvel til forsvarsforbeholdet og et fuldgyldigt medlemskab af Europol betyder, at vi styrker danskernes sikkerhed og tryghed bedst muligt.

Det burde være en bunden opgave for den til enhver tid siddende regering. Men sådan går det jo, når Dansk Folkepar­ti bestemmer.

Forrige artikel Rådgiver: Her er 10 grunde til at normalisere forholdet til Rusland Rådgiver: Her er 10 grunde til at normalisere forholdet til Rusland Næste artikel DF: Amerikanerne kan forsvare os bedre end EU DF: Amerikanerne kan forsvare os bedre end EU
 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Alle forbeholdene bør fjernes

  Men Danmark skal ikke tilslutte sig Euroen

 • Anmeld

  Max Tranebæk · Flymekaniker

  Det er dumt at begå den samme fejl 2 gange. Et stort Nej til mere EU

  EU har begået en uoprettelig fejl som ødelækker vores gode velfærd og demokrati. ved at fjerne vores inder landegrænser og ikke samtidig sørge for at EU ydre grænser fungeret.
  Som har bevirket en massiv indvandring fra Mellemøsten med stort set kun muslimer.
  og
  jeg syntes med al respekt ikke, når sandheden skal frem, at de flygtninge vi modtager og har modtaget.

  På nogen måde, ligner eller agere som reelle Flygtninge.
  Der er noget helt galt.

  Og

  Hvis nogen er så politiske korrekte at de mener vi skal bekrige russerne.

  Så kan de bare selv slukke for deres gasfyr.
  Det vil gavne Klimaet / miljøet samt økonomien,

  Men jeg kan love,

  Det næste brusebad bliver en kold fornøjes.
  Kontant afregning. Av.

  Europa har ikke gas nok og importere for milliarder fra Rusland.
  En import som er stigende.
  Uden russisk gas har vi ingen velstand.

  Et stort Nej til mere EU

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Forbehold.

  Nu er det sådan at EU ikke er Europa, men kun en begrænset del af kontinentet. Rent politisk konstruktion.
  Forbehold. Dem skal vi ikke af med, tværtimod.
  Vi skal ikke have nogen afstemning om disse, da de er vores sidste værn imod at blive helt opslugt i unionen.
  Jeg håber på at vi, ligesom Storbritanien? kan forlade EU, betingelsesløst, og dermed få åbnet mulighed for handelsmæssigt og diplomatisk samarbejde med resten af verden. Ser helst EU opløst.

Kampflyvalg: Boeing smider håndklædet i ringen

Kampflyvalg: Boeing smider håndklædet i ringen

AFSLUTNING: I mere end tre år har flyproducenten Boeing forsøgt at få adgang til beslutningsgrundlaget bag Danmarks valg af konkurrentens kampfly. Nu opgiver Boeing sagen, som de danske myndigheder har brugt mindst 2.000 timer på.