Oppositionspartier vil have udvidet kontroludvalg for FE og PET

Liberal Alliance og SF vil begge gerne have udvidet det folketingsudvalg, der holder snor i efterretningstjenesterne, så regeringspartierne ikke har flertal i udvalget.

Carsten Bach (LA) vil udvide kontroludvalg for FE og PET. 
Carsten Bach (LA) vil udvide kontroludvalg for FE og PET. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Magnus Garde-Strandberg

Antallet af medlemmer i Folketingets udvalg vedrørende efterretningstjenesterne skal hæves.

Det er budskabet fra Liberal Alliance og SF.

Folketingets fem største partier har hver en repræsentant i kontroludvalget. Med den nuværende sammensætning af Folketinget betyder det, at de tre regeringspartier har flertal i udvalget. Og det duer ikke, mener Liberal Alliance.

”Den parlamentariske kontrol, bør styrkes ved at sikre flere kræfter fra oppositionen i udvalget,” siger Liberal Alliances forsvarsordfører Carsten Bach, der gerne ser antallet hævet til syv.

Med den nuværende mandatfordeling i Folketinget ville det give et sæde i udvalget til Liberal Alliance og et sæde til Konservative. 

Læs også

Hos SF, der allerede har plads i kontroludvalget, støtter man ideen om at udvide antallet af medlemmer. Det gavner alle folketingspartierne at vide, det som kontroludvalgets medlemmer, ved, mener SF. Derfor bakker partiet op om forslaget fra Liberal Alliance.

SF er faktisk parat til at gå endnu videre end blot to ekstra pladser rundt om udvalgsbordet.

”Jeg synes det er fint at udvide til syv pladser, men i princippet synes jeg, at alle burde have en plads,” siger SF’s medlem af kontroludvalget Karina Lorentzen.

Det såkaldte Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne har til formål at have indseende med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det består af folketingsmedlemmer fra de fem største partier. Medlemmerne har skærpet tavshedspligt.

Ifølge Carsten Bach kommer forslaget ikke udelukkende som en reaktion på, at FE og PET ikke fandt det forsvarligt at fremlægge hemmelige oplysninger i forbindelse med straffesagerne mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen, som derfor måtte droppes. 

  

”Det er en samlet vurdering vi gør os. Det er noget tid siden, at vi i vores gruppe blev enige om, at det var et forslag, som vi gerne vil gå med. Så vi har sådan set ventet på en lejlighed,” siger han. 

Sidder allerede i udvalget

SF og Danmarksdemokraterne er de to oppositionspartier, som har et medlem i udvalget. Spørger man Karina Lorentzen om det er et problem at være i undertal, er meldingen klar.

”Jeg synes ikke, at det i dag er en større udfordring end tidligere, hvor sammensætningen har været anderledes,” siger hun.

Carsten Bach sad i udvalget fra 2018 til 2019 og han er ikke enig i den vurdering.

”Selvfølgelige har regeringen indflydelse beslutningsprocesserne i udvalget. Tjenesterne er styrelser under regeringen, så selvfølgelig er der i begge tjenester en tilretning til den politiske situation og flertal,” siger han.

Altinget har fredag forsøgt at få en kommentar fra samtlige regeringspartiers medlemmer af kontroludvalget. Ingen af de tre medlemmer er vendt tilbage på vores henvendelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00