Debat

Planbørnefonden: Dansk militærbidrag sikrer ikke stabilitet og udvikling i Sahel

DEBAT: Danmarks militærbidrag til den fransk-ledede Operation Barkhane i Sahel kan måske gøre en forskel i kampen mod terrorgrupperne. Der skal dog flere midler til, hvis Danmark vil fremme stabilitet og udvikling i Sahel, skriver Anne Smith Petersen.

Danmark har valgt at bidrage til den fransk-ledede militære indsats Operation Barkhane, der opererer i den vestafrikanske del af Sahel-regionen.
Danmark har valgt at bidrage til den fransk-ledede militære indsats Operation Barkhane, der opererer i den vestafrikanske del af Sahel-regionen.Foto: Det franske forsvar
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Smith Petersen
International og politisk direktør, Plan Børnefonden

I disse dage iværksætter den danske stat sit bidrag til den fransk-ledede militære indsats Operation Barkhane i den vestafrikanske del af Sahel-regionen for at fremme stabilitet og positiv udvikling i den hårdt plagede region. I Plan Børnefonden støtter vi på det kraftigste op om, at der sættes ind nu på en række parametre, hvis udviklingen i Sahel-regionen skal vendes.

Vi har som dansk organisation arbejdet i Sahel i flere årtier og kan bekræfte, at vi ser en voldsom udvikling blandt ekstremistiske grupper, herunder al-Qaeda og Isil, som blandt andet angriber skoler, embedsfolk, religiøse institutioner og civile for at destabilisere landene mest muligt.

Men det er kun en brøkdel af de mange komplekse problemer, landene i Sahel-regionen kæmper med.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En humanitær krise uden fortilfælde
FN har netop erklæret, at vi er vidne til en humanitær krise uden fortilfælde i regionen, som blandt andet er plaget af tilbagevendende hungersnød, begrænset adgang til indtjening, uddannelse og sundhed.

Samtidig ser vi skolelukninger på stribe. 3.000 skoler er indtil videre lukket på grund af sikkerhedssituationen i de tre lande, og det skaber store udfordringer i forhold til børns og unges adgang til undervisning og udvikling.

Hvis udsatte mennesker i Sahel-regionen skal have chancen for en anstændig fremtid, er vi nødt til at støtte regionen med en massiv humanitær- og udviklingsindsats – ud over det militære bidrag. 

Anne Smith Petersen
International og politisk direktør, Plan Børnefonden

I det større billede risikerer vi at tabe en hel regions generation af unge på gulvet. Det kan militæret ikke løse alene.

Regeringen har sammen med et bredt udsnit af Folketinget set rigtigt: Der skal handles i Sahel-regionen nu – det kan kun gå for langsomt.

Midt i alt dette står en masse uskyldige civile, som må flygte fra alt, hvad de ejer og har, af frygt for deres liv.

Antallet af internt fordrevne flygtninge i Burkina Faso, Mali og Niger er tidoblet siden 2018 til omkring 750.000 ifølge FN. Og antallet forventes at stige markant frem mod årsskiftet.

Sahels piger er særligt udsatte
Især de unge piger er særligt sårbare. Den ellers positive udvikling på ligestillingsområdet er i fare, da pigerne ofte kommer i sidste række.

Hvis de ikke har adgang til skole, er der en stor risiko for, at de bliver gift i en meget tidlig alder og dermed aldrig får en uddannelse.

Og når pigerne ikke har adgang til sundhedsfaciliteter, opstår der i højere grad risiko for komplikationer ved graviditet og fødselsdød. Endelig stiger risikoen for vold og overgreb mod piger markant under kriser som den, vi er vidne til i øjeblikket i Sahel.

Hvis udsatte mennesker i Sahel-regionen skal have chancen for en anstændig fremtid, er vi nødt til at støtte regionen med en massiv humanitær- og udviklingsindsats – ud over det militære bidrag.

Det danske militærbidrag til den fransk-ledede operation Barkhane kan muligvis gøre en forskel i kampen mod terrorgrupperne i området, men hvis Danmark vil bidrage til at fremme stabilitet og udvikling i Sahel-regionen, skal der flere midler til.

Læs også

Vi ønsker ikke et nyt Syrien
Der er derfor et presserende behov for genopbygning i Sahel-regionen, som muligvis kræver militære indsatser – men ikke mindst kræver massive humanitær- og udviklingsindsatser, så de lokale myndigheder kan understøtte befolkningens sikkerhed og livsgrundlag og på sigt holde terrorgrupperne i skak.

I mellemtiden arbejder vi i Plan Børnefonden, som en af de største danske ngo'er i regionen igennem 30 år, på højtryk med en bred indsats.

Samtidig følger vi regeringens arbejde med det regionale freds- og stabiliseringsprogram for Sahel-regionen tæt. Vi stiller hellere end gerne vores ekspertise og kapacitet til rådighed, så vi sammen kan skabe en positiv udvikling i regionen.

Historien burde efterhånden have lært os, hvad der kan ske, når verdenssamfundet tøver med at gribe ind i udsatte regioner. Vi ønsker ikke et nyt Syrien eller et nyt Rwanda. Vi ønsker handling. Nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Smith Petersen

Vicedirektør, PlanBørnefonden
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00