Samuelsen: Fortsat dialog med Rusland

RUSLAND: Det er vigtigt, at Danmark både går sanktionsvejen og dialogvejen over for Rusland, understreger udenrigsminister Anders Samuelsen oven på udvisningen af to russiske diplomater fra Danmark.

Udenrigsminister Anders Samuelsen ved offentliggørelsen af udvisningen af de to russiske diplomater. 
Udenrigsminister Anders Samuelsen ved offentliggørelsen af udvisningen af de to russiske diplomater. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

International diplomati er en balancegang. Det har det historisk altid været. Også for Danmarks vedkommende i forholdet til stormagten mod øst, Rusland. Mandag kom Danmarks balancegang i forhold til Rusland på en ekstraordinær prøve, da den danske regering besluttede at udvise to russiske diplomater. Det var en reaktion på et nervegasangreb i den britiske by Salisbury i starten af marts mod en afhoppet russisk spion, hvor gassen var af russisk oprindelse.

"Rusland har med hændelsen i Salisbury vist, at de ser stort på internationale spilleregler. Hændelsen kommer på et tidspunkt, hvor vurderingen af Rusland er, at de udviser truende adfærd. Ruslands forsøg på at underminere de vestlige værdier og den regelbaserede internationale orden når samlet set uhørte højder," understregede Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), da han mandag eftermiddag offentliggjorte beslutningen om at udvise de to russiske diplomater.

Dialog hvor det giver mening
På trods af omfattende EU-sanktioner siden Ruslands annektering af Krim i 2014, så er Rusland fortsat et vigtigt eksportmarked for Danmark. Anders Samuelsen stod da også så sent som for en måned siden i spidsen for et dansk eksportfremstød i Rusland.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00