Se klippet: Kina kræver officiel undskyldning efter svensk tv-indslag

KRISE: Kina truer med "yderligere handlinger", hvis ikke de får en officiel undskyldning fra den svenske tv-kanal SVT, der i fredags bragte en satirisk velkomstvideo for kinesiske turister i Sverige.

Sebastian Risbøl Jacobsen

Det, der kunne ligne en mindre diplomatisk krise, er under optræk mellem Kina og Sverige.

I lørdags udsendte den kinesiske ambassade i Sverige nemlig en pressemeddelelse, hvor de kræver en officiel undskyldning fra den svenske tv-kanal SVT, der aftenen forinden bragte et satirisk indslag om kinesiske turister.

Den kinesiske ambassade i Sverige kalder indslaget "racistisk", "fremmedfjendsk" og forbeholder sig retten til at tage "yderligere handling", hvis ikke de får en undskyldning.

Skid ikke foran historiske bygninger
Indslaget, der har bragt det kinesiske sind i kog, var en del det svenske satireprogram Svenska Nyheter, som bliver sendt på SVT med komikeren Jesper Rönndahl som vært. Programmet kan sammenlignes med Jonatan Spangs Tæt på Sandheden, der bliver sendt på DR2 eller Last Week Tonight med John Oliver, der sendes på HBO.

I indslaget byder en kvindelig svensk vært kinesiske turister velkommen og giver dem et par gode råd til, hvordan de kan gebærde sig uden kulturelle sammenstød.

"For eksempel skider vi ikke foran historiske bygninger. Men hvis det er, du har fået lort på hænderne, så gør vi sådan i Sverige, at vi vasker hænderne," siger den kvindelige vært.

Indslaget er blev lagt på Youku – der er den kinesiske pendant til Youtube – og er blevet set millioner af gange. Flere svenske medier fortæller dog, at indslaget sidenhen er blevet fjernet fra Youku.

Baggrunden for satireindslaget var en hændelse 2. september, hvor tre kinesiske turister ikke ville forlade et hostel i Stockholm. Turisterne var mødt op en dag før deres bestilling, men nægtede at forlade lobbyen. Politiet blev dermed tilkaldt og måtte fjerne turisterne.

Hændelsen blev videooptaget og er sidenhen gået viralt. Du kan se klippet her.

Ondsindet angreb 
Talspersonen for det kinesiske udenrigsministerium kritiserer ligeledes indslaget og SVT.

"Det er en grov fornærmelse og et ondskabsfuldt angreb på Kina og det kinesiske folk," siger talsperson Geng Shuang i en skriftlig kommentar.

Programdirektør Jan Helin siger imidlertid i en udtalelse, at SVT ikke kommer til at give de kinesiske myndigheder en undskyldning for det satiriske indslag.

Til gengæld vedkender SVT sig, at man ikke burde have lagt indslaget op på Youku, siger programchef hos SVT Underholdning Thomas Hall:

"Formålet med publiceringen på Youku var at opfange kinesiske reaktioner. Dette var en fejltagelse af os, da helheden af vores budskab gik tabt, og vi kan forstå, at det har gjort adskillige personer kede af det, hvilket vi beklager," siger han i samme udtalelse.

Hele fredagens udsendelse af Svenska Nyheter, inklusive det omtalte indslag, kan ses i sin fulde længde her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00