Svensk forsvar: Rusland ikke så uovervindelig, som vi tror

Rusland er ikke så godt rustet til at afskære Nato adgang til Østersøen, som Vesten går og tror, vurderer det svenske forsvars forskere. Dansk ekspert peger på, at den russiske trussel dog stadig er signifikant.

S-400 missilsystemer opstillet i Kaliningrad-enklaven 11. marts i år.
S-400 missilsystemer opstillet i Kaliningrad-enklaven 11. marts i år.Foto: Vitaly Nevar / Reuters / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Hvis Rusland en dag kunne finde på at invadere et eller flere af de baltiske lande, så er det frygten i Nato og Vesten, at Rusland kunne afskære Nato-alliancen fra at komme balterne til undsætning ved at gøre det umuligt at sende krigsskibe og troppetransportskibe gennem Østersøen. Det ville ske ved ved hjælp af radarer, missiler og luftforsvarssystemer at etablere en uigennemtrængelig ”boble” til vands og i luften. Hvis Nato-skibe eller -fly forsøgte at komme ind gennem ”boblen”, så ville de blive sænket eller skudt ned af systemer placeret i den russiske enklave Kaliningrad. Rusland kunne supplere dem med en landgang på den svenske ø Gotland og opstilling af tilsvarende systemer her.

Det er skrækscenariet for Nato's planlæggere. I militærjargon kaldes denne form for kontrol for ”anti access/area denial” (A2/AD) og er en vigtig del af moderne krigstaktik. At kontrollere et område og holde fjenden ude kan have afgørende betydning. Og det vil det netop kunne få for Nato's evne til at hjælpe de baltiske medlemslande. 

Ikke helt så skræmmende
Denne russiske A2/AD-boble er dog ikke så stor og så uigennemtrængelig, som vi i Vesten går og frygter. Det er vurderingen fra det svenske forsvars forskningsenhed Totalförsvarets forskningsinstitut.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00