Om  
Jeppe Kofod

Udenrigsministeren dropper København og går efter at blive valgt i Sjællands Storkreds

Udenrigsminister Jeppe Kofod stiller op som folketingskandidat i Ringsted-Sorø-kredsen. Han siger dermed farvel til sin nuværende kreds Kongens Enghave-Vesterbro i København. "Det øger formentlig hans chancer for at blive valgt," lyder det fra redaktør.

Sidst Jeppe Kofod sad i Folketinget, var han valgt på sin fødeø Bornholm. Nu går han efter at blive folketingskandidat på Midtsjælland.
Sidst Jeppe Kofod sad i Folketinget, var han valgt på sin fødeø Bornholm. Nu går han efter at blive folketingskandidat på Midtsjælland. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) stiller op som folketingskandidat i Ringsted-Sorø-kredsen.

Det skriver han i et opslag på Facebook.

"Der er god og bred opbakning til, at jeg stiller op som folketingskandidat for Socialdemokratiet i Ringsted-Sorø-Kredsen. Den opbakning er jeg meget glad, ydmyg og taknemmelig for," skriver Jeppe Kofod.

Skiftet til den midtsjællandske kreds betyder, at udenrigsministeren siger farvel til sin nuværende kreds Kongens Enghave-Vesterbro i København.

Ifølge redaktør for Altinget Christiansborg Emma Qvirin Holst er Kofods beslutning om at skifte til Sjællands Storkreds ikke overraskende, da det formentlig øger hans chancer for at blive valgt til Folketinget næste gang.

”I Københavns Storkreds er han oppe imod sine to ministerkollegaer Peter Hummelgaard og Pernille Rosenkrantz-Theil, der begge høster mange S-vælgere i kredsen, og sin nye kollega Ida Auken, der godt nok er ny på S-holdet, men som tidligere har været populær blandt vælgerne og har en grøn profil, der må vurderes at appellere til de socialdemokratiske byvælgere," siger hun.

Socialdemokratiet stod i Altingets seneste mandatprognose til at få fire mandater i København.

”Men set i lyset af partiets ringe kommunalvalg i København er det ikke givet, at det vil ende med fire mandater, og dermed var der en risiko for, at Jeppe Kofod ikke ville blive valgt, hvis han blev i København storkreds," siger Emma Qvirin Holst.

Første gang valgt på Bornholm 

Jeppe Kofod skal nu officielt vælges som kandidat i den nye kreds.

"Det vil være mig en ære og en fornøjelse at repræsentere jer, hvis medlemmerne viser mig den tillid, at bakke op om mig som jeres nye folketingskandidat," skriver han.

Jeppe Kofod er tidligere blevet valgt til Folketinget i Bornholms Amtskreds fra 1998 til 2006 og i Bornholms Storkreds fra 2007 til 2014.

"Det er klart, at jeg som bornholmer ikke hverken kan eller vil påberåbe mig et indgående lokalkendskab," skriver Jeppe Kofod og fortsætter:

"Men jeg bilder mig dog ind, at jeg, med mine godt 25 års erfaring fra Folketinget, Europa-Parlamentet og senest regeringsarbejdet, har den rette erfaring, de rigtige forbindelser og den nødvendige drivkraft til at sætte Ringsted-Sorøs prioriteter på dagsordenen."

Ved folketingsvalget i 2011 stemte omkring hver fjerde bornholmer personligt på Jeppe Kofod. Ved Europa-Parlamentsvalget i 2014 blev han valgt med 170.739 personlige stemmer. Det tal overgik han ved EP-valget i 2019 med 188.757 personlige stemmer.

Jeppe Kofod var medlem af Europa-Parlamentet fra 2014 indtil 2019, hvor han blev udpeget som udenrigsminister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Fhv. udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)