Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, hvordan de enkelte krigsforbrydelser, der er nævnt i ariklen "Her er 5 af de værste forbrydelser, Rusland begår i Ukraine", præcist er kriminaliseret i dansk lovgivning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 27, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, hvordan de enkelte krigsforbrydelser, som er nævnt i artiklen præcist er kriminaliseret i dansk lovgivning, jf. "Her er 5 af de værste forbrydelser, Rus­

land begår i Ukraine", 21. februar 2023 Amnesty.dk?

Svar fra tirsdag den 28. marts 2023
Tortur, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser kan i al væsentlighed allerede straffes efter gældende dansk ret, herunder straffelovens almindelige bestemmelser om bl.a. drab, vold, voldtægt og frihedsberøvelse.

Efter straffelovens § 8, nr. 5, er der dansk straffemyndighed for handlinger, som foretages uden for den danske stat, uden hensyn til hvor gerningspersonen hører hjemme, når handlingen er omfattet af en international bestemmelse, ifølge hvilken Danmark er forpligtet til at have straffemyndighed.

Det følger endvidere af straffelovens § 8 a, at under dansk straffemyndighed hører handlinger, som foretages uden for den danske stat, når handlinger af den pågældende art er omfattet af statutten for Den Internationale Straffedomstol, hvis handlingen er foretaget af en person, der på tidspunktet for sigtelsen bl.a. befinder sig her i landet.

De materielle straffebestemmelser sammenholdt med bestemmelserne om dansk straffemyndighed muliggør således, at personer, der har begået bl.a. krigsforbrydelser, kan holdes strafferetligt ansvarlige i Danmark.

Samtidig er vi i en særlig tid, hvor der igen er krig på europæisk grund. I den forbindelse er regeringen af den opfattelse, at selvstændige straffebestemmelser om tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden vil sende et klart og vigtigt signal til omverdenen og ikke mindst ofrene.

Regeringen ønsker derfor at ændre straffeloven, så der indføres straffebestemmelser, som selvstændigt kriminaliserer tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

For at give de bedste rammer for udformningen af disse straffebestemmelser nedsættes der et udvalg, som skal udarbejde forslag til, hvordan bestemmelserne kan indføres, og i den forbindelse lave et lovudkast. I udvalgsarbejdet Side 2/3 vil også spørgsmålet om, hvordan tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden kan straffes efter gældende dansk ret, kunne indgå.

Side 3/
0:000:00