Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om dansk politi har været proaktive og opsøgende i forhold til at identificere og kontakte mulige ofre for og vidner til krigsforbrydelser

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 27, Spørgsmål 2
Vil ministeren - på baggrund af at ofre for krigsforbrydelser og andre internationale forbrydelser ofte kommer fra lande, hvor der ikke er den store tiltro til politiet, da politiet ofte selv er ansvarlig for overgreb mod landets borgere, og mange derfor vil være tilbageholdende med at kontakte dansk politi - redegøre for, om dansk politi har været proaktive og opsøgende i forhold til at identificere og kontakte mulige ofre for og vidner til krigsforbrydelser?

Svar fra mandag den 20. marts 2023
Justitsministeriet kan indledningsvis oplyse, at Rigspolitiet har udarbejdet vejledninger om krigsforbrydelser målrettet personale og de fagpersoner, der er i kontakt med ukrainske flygtninge, samt vejledninger rettet mod nytilkomne flygtninge fra Ukraine. Vejledningerne er udgivet på dansk, engelsk, russisk og ukrainsk.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

NSK oplyser, at NSK har modtaget en anmeldelse fra en person, der har oplyst, at vedkommende i forbindelse med krigen i Ukraine har været udsat for et overfald af en russisk soldat samt indespærring. Det er NSK’s umiddelbare vurdering, at der kan være tale om en krigsforbrydelse. Herudover har politiet i forbindelse med indsamlingen af oplysninger om krigsforbrydelser registreret en yderligere sag. Begge sager er blevet oversendt til Europol med henblik på, at oplysningerne indgår i Europols databaser med information om mulige krigsforbrydelser i Ukraine.

Rigspolitiet har på baggrund af søgning i politiets systemer for perioden fra den 1. februar 2022 til og med den 31. januar 2023 ikke identificeret yderligere relevante sager. Det bemærkes, at politiets sagsstyringssystem (POLSAS) er et journaliserings- og sagsstyringssystem og ikke et egentligt statistiksystem, og at søgningen bl.a. er foretaget på baggrund af søgenøgler. Opgørelsen er således forbundet med usikkerhed” Side
0:000:00