Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om de to Assad embedsmænd, som netop er blevet idømt fængsel på livstid for krigsforbrydelser i Syrien, ville være blevet retsforfulgt i Danmark, såfremt de havde valgt at flygte til Danmark

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 27, Spørgsmål 4
Vil ministeren redegøre for, om de to Assad embedsmænd, som netop er blevet idømt fængsel på livstid ved tyske domstole for krigsforbrydelser i Syrien, ville være blevet retsforfulgt i Danmark, såfremt de havde valgt at flygte til Danmark fremfor til Tyskland?

Der henvises til dommen vedr. Anwar Raslan, afsagt af domstolen i Koblenz, januar 2022, og som omtales i artiklen “German court finds Syrian colonel guilty of crimes against humanity”, BBC News, den 13. januar 2022, og dommen vedr. Moafak D, afsagt af domstolen i Berlin, februar 2023, og som omtales i artiklen “German court convicts man over deadly 2014 attack in Syria”, AP News, den 23. februar 2023.

Svar fra mandag den 20. marts 2023
inkorporeret i dansk ret. Det fremgår af forarbejderne til loven, at forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser må anses for at være omfattet af den militære straffelovs bestemmelser om misbrug af kendetegn samt straffelovens almindelige bestemmelser om bl.a. drab, vold, voldtægt, frihedsberøvelse og hærværk.

Efter straffelovens § 8, nr. 5, er der dansk straffemyndighed for handlinger, som foretages uden for den danske stat, uden hensyn til hvor gerningspersonen hører hjemme, når handlingen er omfattet af en international bestemmelse, ifølge hvilken Danmark er forpligtet til at have straffemyndighed.

Der er således universel jurisdiktion, hvis Danmark er forpligtet til at have straffemyndighed efter bl.a. en traktat eller konvention, f.eks. Genèvekonventionens regler om krigsførelse.

Det følger endvidere af straffelovens § 8 a, at under dansk straffemyndighed hører handlinger, som foretages uden for den danske stat, når handlinger af den pågældende art er omfattet af statutten for Den Internationale Straffedomstol, hvis handlingen er foretaget af en person, der på tidspunktet for sigtelsen bl.a. befinder sig her i landet.

Bestemmelserne om dansk straffemyndighed muliggør således sammenholdt med de materielle strafbestemmelser i straffeloven, at personer, der har begået bl.a. krigsforbrydelser, kan holdes strafferetligt ansvarlige i Danmark.

Side 2/3 Jeg finder det af principielle årsager rigtigst ikke at udtale mig om, hvorvidt de konkrete personer, der er nævnt i spørgsmålet, ville være blevet retsforfulgt i Danmark for de handlinger, som de ifølge oplysningerne i artiklerne nævnt i spørgsmålet er blevet dømt i Tyskland for at have begået.

Side 3/
0:000:00