Overhørt på Folkemødets anden dag: "Kan vi gå til Konservative, når Alternativet ikke holder homofesten?"

Altingets journalister holder øjne og ører åbne og rapporterer fra Folkemødet, hvor eliten og folket samles. Her er observationerne fra folkefestens dag to.

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

ALLINGE: Fredag klokken 08.00 indtager tre fagbosser dagens vigtigste måltid. FH-chefen Morten Skov Christiansen, FOA-dronningen Mona Striib og 3F-kanon Henning Overgaard troner på toppen af Fagbevægelsens Palads – undskyld, Fagbevægelsen Plads, Altingets journalist har lidt trætte øjne.

Lidt derfra er to højskolelærere trukket i motionstøjet og på vej ned ad Strandvejen. De skal danse zumba om tyve minutter. "Det er lidt spændende, hvor mange der kommer," siger den ene. Det forstår man egentlig godt. Det kan ikke ses, men for få timer siden mindede gåturen gennem Allinges gader mest af alt om de sene i DreamCity Roskilde Festival.

Samme tid går Poul Nyrup Rasmussen på Folkescenen ved Grønbechs Hotel i selskab med Simon Emil Ammitzbøll-Bille. De skal optage et nyt afsnit af podcasten Ministertid, hvor den tidligere statsminister skal dele anekdoter om sin tid i dansk politik. For nogle i publikum – inklusive undertegnede – er det en smule svært at bedømme, om røverhistorierne er nye eller gamle. Men den mere modne del af publikum griner, så uanset hvad holder de øjensynligt stadig. 

Læs også

Klokken 10.00 er det blevet Messer'n, der skal en tur på hovedscenen. Men inden han går på, forsøger DF-gruppeformand Peter Kofod at hype stemningen med tricket, som alle, der har deltaget i en corporate-julefrokost, kender: en Kahoot-quiz. "Jeg har tænkt mig at smutte, når Messerschmidt går på. Jeg er her bare for at vinde præmien," siger en ung fyr. Sejren går til en konkurrerende gut med brugernavnet MetteChao. Der er ingen præmie, og Dansk Folkepartis formand bruger sin tale på at tale om folkepensionister.

"Ad, ad – ej, er den ægte?" spørger en folkemødegæst sin veninde, da hun spotter en død hjort hænge i en krog fra snuden foran Danmarks Jægerforbund. Hjorten er skåret op fra halsen og ned gennem maven. Sov sødt, lille Bambi.

Et andet sted sidder to unge piger til demonstration klædt ud som vandmænd. De vil blandt andet have gratis menstruationsbind og et opgør med præstationskulturen. "Det kan godt være, nogen kalder os møgunger, jammerkonger og brokkerøve, men der er fandeme også meget at brokke sig over," konstaterer en indigneret fyr ved siden af dem.

Læs også

Tre tidligere statsministre er i debat om Europas fremtid hos Rasmussen Global. Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen diskuterer, hvordan Europa bedst kan afskrække Putin. "Man skal gøre sin kæp større," konstaterer Fogh.

I Trykkefrihedsselskabet er der mere roligt end dagen forinden, hvor Frederik Vad lagde vejen forbi og satte teltet i flammer (metaforisk, selvfølgelig). En medarbejder leder efter noget i sin taske, der er dekoreret med pro-israelske klistermærker. Selvom den unge partikomet er træt og udmattet, har han været oppe til sin første debat klokken 09.00. Denne gang uden demonstranter. "De er sgu nok ikke stået op endnu," bemærker han.

Du er en sjov blanding af Jonatan Spang og Kaare Dybvad. Utrolig kedelig og sjov på samme tid

Dennis Nørmark
Dommer, DM i Debat

Margrethe Vestager er igen et trækplaster. Der er proppet med fans foran Politikens scene. "Jeg tror ikke, hun kommer tilbage til Danmark. Det er hun for dygtig til," mumler en tilskuer til sin sidemakker. Sigrid Friis, der længe bestred titlen som den mest ukendte EU-kandidat, får ros. Det er godt gået af en ung kvinde "i midten af 30'erne", lyder skulderklappet fra Vestager. "Det tror jeg ikke, Sigrid synes er særlig sjovt. Hun er 29," siger en kvinde.

"Er I også kommet for at se Mette Frederiksen gå af?" spørger den ene journalist den anden foran hovedscenen, hvor statsministeren skal holde tale klokken 13.10. "Tak, fordi du kom, Mette!" råber en dame og klapper, da statsministeren senere krydser Nørregade flankeret af ti politibetjente med alvorlige miner. Hun giver damen et vink, inden hun drejer ind til en debat om aktiv dødshjælp.

Sidst på eftermiddagen summer det af spænding ved Politiken. På scenen uddeler semifinalisterne i DM i Debat den ene verbale uppercut efter den anden. "Du er en sjov blanding af Jonatan Spang og Kaare Dybvad. Utrolig kedelig og sjov på samme tid," siger dommer Dennis Nørmark til en af deltagerne.

Dagen går så småt på hæld. To fyre ved Gæstgiveren er i vildrede. Hvor skal dagen slutte?

"Kan vi gå til Konservative, når Alternativet ikke holder homofesten?" spørger den ene.

"Nej. Vi mødes på Pilen, som vi plejer."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA), podcastvært, Ministertid
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Morten Skov Christiansen

Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektronik mekaniker (Frederiksberg Teknisk Skole 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024