Debat

Aktør: Energiøer giver Danmark mulighed for at blive førende i bølgeteknologi

DEBAT: Aftalen om de to energiøer giver nye muligheder for, at bølgekraftteknologi kan udvikles endnu hurtigere i Danmark end i verden omkring os. Med udfasning af oliejagten i Nordsøen ligger der mange nye grønne offshore job her, skriver Partnerskabet for Bølgeenergi.

Bølgeenergi kan skabe 400.000 job i Europa i 2050, skriver, skriver Kim Nielsen og Erik Friis-Madsen.
Bølgeenergi kan skabe 400.000 job i Europa i 2050, skriver, skriver Kim Nielsen og Erik Friis-Madsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af: Kim Nielsen og Erik Friis-Madsen
Hhv. formand og næstformand i Partnerskabet for Bølgeenergi 

Sommerens politiske delaftale på klima- og energiområdet er et vigtigt skridt mod vores klimaneutrale samfund. Der er tale om et væsentligt første spadestik, og flere stik yderligere skal tages i de kommende år for at bringe os i mål både i 2030, 2040 og 2050.

Alene for at nå de sidste 10 procentpoint i mål fra 60-70 procent i 2030 er det ifølge Klimarådet påkrævet, at Danmark udvikler og fremmer endnu umodne teknologier.

Derfor skal der allerede nu sås, så der også i årene frem kan høstes nye fuldtudviklede grønne energiteknologier.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Heldigvis skyder nye grønne teknologier i disse år frem, og blandt de mest lovende i forhold til danske energiressourcer er bølgeenergi. 

Populær sektor i vækst
Ud over at være en vedvarende uudtømmelig energikilde kan bølgeenergi beskytte kystområder og rager ikke op i kystmiljøet. Derfor er der stor folkelig opbakning til de projekter rundt om i verden, hvor bølgeenergianlæg i dag bliver opført. I UK er den folkelige opbakning til bølge- og tidevandsenergi nu 80 procent.

Klima, miljø, vækst og velfærd vil vinde på opbygningen og udbygningen af en dansk bølgeenergisektor.

Kim Nielsen og Erik Friis-Madsen
Hhv. formand og næstformand i Partnerskabet for Bølgeenergi

Med de nyligt aftalte energiøer og en omfattende offshore sektor har vi i Danmark en unik strategisk mulighed for at skabe ny vækst og velfærd på ryggen af et nyt teknologi- og eksportfremstød til et globalt marked for vedvarende vind- og bølgeenergi, der i disse år er i eksplosiv vækst.

Med en accelereret politisk fremdrevet markedsudvikling inden for bølgeenergi kan danske og europæiske virksomheder dominere et forventet globalt marked for bølgeenergi på op mod 400 milliarder kroner årligt.

Vi har gjort det før med offshore vind, og vi kan gøre det igen med vindens grønne følgesvend: bølger. 

Kombiner offshore vind- og bølgeenergi 
Udbygningen af den danske offshore-kapacitet og senest vedtagelsen af de to energiøer giver helt nye muligheder for, at bølgekraftteknologien kan udvikles endnu hurtigere her i Danmark end i verden omkring os. Bølgeenergi spiller nemlig ideelt sammen med vindenergi på havet, fordi bølgerne kan producere energi længe efter, at vinden er løjet af og vindmøllerne står stille. 

Samtidig er områder med vindmøller reserveret til energiproduktion, hvorfor bølgeenergi nemmere kan installeres og integreres her. Danmark har med kombinationen af vind og bølger en unik mulighed for at udvikle endnu et grønt guldæg.

Integrer bølge-projekter i energiøerne
Næste skridt i udviklingen af bølgeenergi-sektoren i Danmark er, at vi i fællesskab både politisk og operationelt integrerer test og fuldskala-projekter inden for bølgeenergi i de kommende energiøer – og i andre dele af vores offshore vindmølleparker.

Samtidig skal vi udbygge viden på vores universiteter og stimulere vores grønne forskningsprogrammer, opbygge vores eksportindsatser og opdyrke investeringsmiljøer og etablere feed-in-programmer, der kan accelerere skala og fortsat teknologiudvikling. 

Potentialerne og perspektiverne er store. Ifølge EU Kommissionen kan bølgeenergi i 2050 dække 10 procent af Europas nuværende behov for elektricitet, svarende til det årlige behov i 94 millioner europæiske hjem.

Grønne job på havet
Høst af bølgeenergi kan skabe 400.000 grønne job i Europa i 2050 og konvertere udgående job inden for sort energi til grønne job på havet. Netop de mange job – ikke mindst til special- og metalarbejdere – er særligt relevante at gå efter for Danmark. 

Med udfasning af oliejagten i Nordsøen vil flere tusinde arbejdspladser inden for offshore Oil & Gas forsvinde. Med rettidig omhu vil vi med opbygning af en slagkraftig dansk bølgeenergisektor, i symbiose med offshore vind, kunne skabe nye job og konvertere kompetencer fra den gamle sorte energisektor på havet til den nye grønne hav-energisektor.

Klima, miljø, vækst og velfærd vil vinde på opbygningen og udbygningen af en dansk bølgeenergisektor. Og sammen bringer vi os tættere på realiseringen af vores fælles og ambitiøse klimamål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00