Debat

ARI: Forskelsbehandling udvander klimaplan for affaldssektoren

Folketingets aftale om fremtidens affaldssektor forskelsbehandler genanvendeligt affald. Det er konkurrenceforvridende, når slagger ikke udbydes på markedet, skriver Niels Bukholt.

Slagger bør behandles på lige fod med alt det andet genanvendelige affald, skriver Niels Bukholt.
Slagger bør behandles på lige fod med alt det andet genanvendelige affald, skriver Niels Bukholt.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Niels Bukholt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Djævelen er som bekendt i detaljen. Og selvom ARI – Affalds- og Ressourceindustrien bakker helhjertet op om klimaplanen fra 2020, der skal fremme morgendagens cirkulære og markedsbaserede affaldssektor, så er der grund til at følge med, når planen omsættes til virkelighed.

Når vi læser med i de lovforslag og bekendtgørelser, der aktuelt er under behandling i Folketinget, er der nemlig elementer, som vi har mere end svært ved at se harmonere med de politiske intentioner. Slagger er et konkret eksempel.

Vi kan ikke få øje på nogen velbegrundede årsager til, at slagger – som er et genanvendeligt restprodukt fra affaldsforbrænding – undtages fra det generelle princip om, at alt genanvendeligt affald skal udbydes på markedet.

Alligevel behandles slagger i den aktuelle bekendtgørelse helt anderledes end alt det andet genanvendelige affald

Niels Bukholt
Sekretariatsleder, ARI, Affalds- og Ressourceindustrien

Slagger er det, som er tilbage, når affald har været en tur igennem et (oftest kommunalt) forbrændingsanlæg. De kan minde lidt om porøse sten, og er sammensmeltningen af alt det affald, der ikke går op i røg ved forbrænding.

De uformelige klumper indeholder metaller, der kan udvindes og genbruges. Desuden kan de efter endt forarbejdning erstatte jomfruelige råvarer som sten og grus under eksempelvis veje og pladser.

Allerede i dag bliver slagger for 99 procents vedkommende genanvendt og er dermed en affaldstype - på linje med metal, glas, pap, jord og så videre - der har stor værdi set med genanvendelsesbriller. Alligevel behandles slagger i den aktuelle bekendtgørelse helt anderledes end alt det andet genanvendelige affald.

Usikkerhed om markedsvilkår

Hvor hovedprincippet er, at det genanvendelige affald skal udbydes på markedet, og at de kommunale affaldsselskaber dermed ikke må løse opgaven internt, så lægges der i den kommende bekendtgørelse op til, at slagger skal have deres helt egen logik.

Bekendtgørelsen lægger op til, at kommunerne også fremover skal have lov til at behandle slagger på deres egne anlæg – i direkte konkurrence med de private. Med usikkerhed om både markedsvilkår og mængder af slagger på markedet til følge.

Det risikerer at ødelægge eller destabilisere et allerede velfungerende marked, hvor de private virksomheder har investeret store summer i at oparbejde slagger til den ressource, de reelt er. Og det er vel at mærke på et niveau, hvor sektoren ikke blot behandler slagger fra Danmark, men også løser opgaven i andre EU-lande og i USA, hvor slagger ellers traditionelt bliver set som et affaldsprodukt, der blot kasseres.

Virksomhederne har med andre ord stor succes med at løse opgaven på markedsvilkår, og slagger kan i virkeligheden ses om et af de gode eksempler på, hvad man gerne vil opnå ved at udbyde affaldet og spænde markedskræfterne foran udviklingen.

Derfor er det ekstra ærgerligt, at slaggerne undtages fra den generelle regel om, at affaldet skal udbydes. Det svækker udviklingen.

Kommunale aktører investerer massivt

Usikkerheden forstærkes ved, at vi parallelt med uklarheden kan se de kommunale aktører investere ret massivt i at opbygge deres egen kapacitet og dermed bevæge sig i en anden retning end klimaplanens hovedlinje.

Helt konkret har vi set det kommunalt ejede Afatek udbygge deres kapacitet til behandling af slagger frem for at følge hovedlinjen i klimaplanen og benytte lejligheden til at indgå aftaler med de private aktører. Yderligere går de hårdt til markedet med blandt andet forskelsbehandling af kunder og samarbejdspartnere.

Vi ser også eksempler på, at de efter behandling aktivt og aggressivt markedsfører og afsætter deres slagger direkte til de private virksomheders kunder til priser, der er uigennemskuelige og konkurrenceforvridende. Med andre ord unfair konkurrence på husholdningernes regning.

Vi tvivler på, at det er politikernes intention. Men vi kan se – i detaljen – at det ligner det reelle resultat. Det er et problem, som bør løses ved, at slagger behandles på lige fod med alt det andet genanvendelige affald.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Bukholt

Sekretariatsleder, Affalds- og Ressourceindustrien, Chefkonsulent, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00