Debat

Danske Halmleverandører: Nej, halm til biogas udpiner ikke vores marker

Det er grebet ud af den blå luft, når Noah kritiserer brugen af halm i biogasproduktion. Flere forhold sikrer allerede dyrkningsjorden mod udpining, skriver Erik Engholm Poulsen.

Kravet om etablering af efterafgrøder i landbruget giver en øget lagring af kulstof i jorden, der ved veletablerede efterafgrøder næsten kan udligne den naturlige mineralisering, skriver Erik Engholm Poulsen.
Kravet om etablering af efterafgrøder i landbruget giver en øget lagring af kulstof i jorden, der ved veletablerede efterafgrøder næsten kan udligne den naturlige mineralisering, skriver Erik Engholm Poulsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Erik Engholm Poulsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bente Hessellund Andersen og Jacob Sørensen fra miljøorganisationen Noah har 22. august et indlæg i Altinget, hvor de ikke anser biogas som CO2-neutralt og samtidig er kritiske overfor anvendelse af halm til biogas.

I Danske Halmleverandører vil vi nøjes med at forholde os til brugen af halm til biogas. Noahs øvrige fremstilling af biogas, tænker vi, at andre er bedre til at komme med bemærkninger til.

Noah skriver i indlægget, at med anvendelse af større mængder halm til biogas "vil det uundgåeligt føre til udpining af dyrkningsjorden og tab af kulstof fra jordbunden til atmosfæren".

Det er et postulat, som de griber ud af den blå luft. For det har da ingen hold i den virkelighed, der opleves hos biogasanlæg og landmænd, som modtager afgasset biomasse fra biogasanlæg. 

Lovgivning sikrer jordbundskvalitet

Selv i en fremtid, hvor der skal anvendes meget mere halm til biogas, vil det ikke uundgåeligt føre til udpining af vores marker. Det er der flere årsager til.

For det første giver kravet om etablering af efterafgrøder i landbruget en øget lagring af kulstof i jorden, der ved veletablerede efterafgrøder næsten kan udligne den naturlige mineralisering der foregår i jorden.

Læs også

For det andet bidrager forædlernes udvikling i sorter af korn og græs også til forbedret lagring af kulstof i jorden. Her forædles blandt andet efter bedre og større rodsystemer, hvilket igen giver opsamling af kulstof fra atmosfæren til lagring i jorden.

For det tredje – og som Noah er bekendt med – er der indført bæredygtighedskrav til den halm, som anvendes til energi, hvor der siden 2021 stilles krav til, at der er indført "overvågnings- eller håndteringsplaner" med det formål at "afhjælpe virkningerne på jordbundskvalitet og kulstofindholdet i jorden".

Med biokul kan der lagres kulstof på markerne, kulstof hentet fra atmosfæren

Erik Engholm Poulsen
Formand, Danske Halmleverandører

Alene de forhold er med til at sikre mod udpining af vores marker. Derfor forventer vi i Danske Halmleverandører, at vi som halmleverandører fremover vil modtage afgasset biomasse retur fra biogasanlæggene. Det giver en livsvigtig gødning til vores afgrøder på markerne og dermed næste års halmproduktion.

Samtidig har undersøgelser vist, at den mængde stabile organiske materialer, som kommer retur fra et biogasanlæg, rimeligt modsvarer den mængde stabil organisk materiale (kulstof), som ville være tilbage få år efter nedmuldning af halmen. Den del vil derfor alene kunne sikre mod udpining, så at tale om udpining af jorden kan vi fagligt set ikke se, der er tale om.

Ny teknologi styrker afgrøderne

Der arbejdes ligeledes meget med at anvende fiber fra biogasanlæg på en måde, så det kan udnyttes til yderligere at indgå i den grønne omstilling.

Det ved eksempelvis pyrolyse eller behandling med mikrobølger at få yderligere gas eller olieprodukter, som kan anvendes til alt fra energi, kemikalier og materialer, hvor der samtidig produceres biokul.

Med biokul kan der lagres kulstof på markerne, kulstof hentet fra atmosfæren, i flere hundrede år og som samtidig bidrager til at sikre jorden som et godt vækstmedie for afgrøderne.

Det, jeg egentlig vil frem til, er at spørge, hvordan Noah kan ønske at vildlede læserne af debatindlægget så meget ved at fremstille anvendelse af halm til biogas som "uundgåelig udpining af dyrkningsjorden"?

Tænk, hvis resten af Noahs debatindlæg rammer lige så meget uden for skiven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Sørensen

Klima- og energipolitisk medarbejder, NOAH

0:000:00