Debat

DI: En dans med energieffektivitet kan gå udenom EU

Hvis EU-direktiver trækker Danmark i en mere uambitiøs retning for energieffektiviteten og vedvarende energi, bør vi ikke bare se tiden an, skriver Anders Stouge, direktør for DI Byggeri. 

Der er er masser af forhold som allerede kan afklares nu udenom EU, herunder udbygningen af forsyningskabler og vedvarende energi og mere elektrificering, uddyber Anders Stouge, direktør for DI Byggeri. 
Der er er masser af forhold som allerede kan afklares nu udenom EU, herunder udbygningen af forsyningskabler og vedvarende energi og mere elektrificering, uddyber Anders Stouge, direktør for DI Byggeri. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Anders Stouge
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selvfølgelig skal en dansk strategi for energieffektivitet tage højde for, hvad der kommer fra EU. Særligt det kommende nye bygningsdirektiv og direktivet om energieffektivitet. Så langt er jeg enig med klima- energi- og forsyningsministeren, da han forrige torsdag desværre afviste Enhedslistens forslag om en strategi for, hvordan danskerne skal spare på energien

Jeg er dog ikke enig i, at udsigten til EU-direktiver skal spænde ben for, at vi allerede nu kan gå i gang med at udarbejde en strategi for energieffektivitet i Danmark. Det har vi ikke tid til. Det vil være rettidig omhu at få processen i gang nu og ikke vente.

Klimaet kan ikke vente, Putin venter helt sikkert ikke, og vi kan ikke vente med at gøre os mere robuste over for truslen om mangel på energi. Her spiller energieffektivitet sammen med mere vedvarende energi en afgørende rolle.

Det er ineffektivt at danse tango alene

Det holder ikke, at vi næsten kun har fokus på at træne og udvikle den ene dansepartner. Der skal som bekendt to til tango og energieffektivitet og vedvarende energi er, hvis vi vil, et fantastisk dansepar. En dynamisk duo, som skal udvikles sammen for at kunne lykkes.    

Det er ikke en farbar vej at læne sig tilbage og ensidigt vente på EU.

Vi kan sagtens nu drøfte indhold, struktur og prioriteter før EU er færdig. Vi kender allerede hovedstrukturerne i bygningsdirektivet og direktivet om energieffektivitet.

Ja, forhandlingerne i EU kan gøre forslagene mere eller mindre ambitiøse, men vi kender hovedingredienserne, og vi må gå ud fra, at det kun er mængden af salt og peber, der kan ændre sig.

Og selv hvis vi leger med tanken om, at direktiverne trækker i en mere uambitiøs vej, end den vi vil i Danmark, skal vi så se tiden an og vente på dette, og så lægge sig op ad en uambitiøs linje? Næppe. Så det er ikke en farbar vej at læne sig tilbage og ensidigt vente på EU.    

Vi ved jo, hvad en strategi for energieffektivitet skal. Den skal sætte retning og vision. Den skal udpege indsatser for energieffektiviseringer i Danmark – både dem, som allerede bidrager, og dem der skal til. Og der skal laves en plan for, hvordan og hvornår indsatserne føres ud i livet.

Endelig skal der etableres en plan for opfølgning, så der kan følge op på, at vi faktisk bliver mere energieffektive. Igen, vi behøver ikke vente på EU for at støbe fundamentet.

En ny klimaledestjerne er nødvendig

Under alle omstændigheder bør ministeren og regeringen give os en ledestjerne for energieffektiviseringsindsatsen. Kald den 'En ny standard for et samfund i vækst, der kører længst på literen'. 

Det vigtigste er, at vi som samfund får et nyt, bredere og mere holistisk syn på energieffektivitet.

Det vigtigste er, at vi som samfund får et nyt, bredere og mere holistisk syn på energieffektivitet. Hvor det enkelte projekt ikke alene begrundes ud fra egne omkostninger og besparelser, men også begrundes ud fra hvordan det påvirker det omkringliggende samfund.

For eksempel færre udgifter til udbygningen af forsyningskabler og vedvarende energi. Mere elektrificering så vi kan skille os af med forbrændingsmotorer og gasfyr. At vi lærer at bruge energien på de rigtige tidspunkter, og at vores overskudsvarme bliver brugt i stedet for at gå til spilde. Blot for at nævne et par vigtige prioriteter.

Så der er masser af tage fat på og gå i gang med. Forhold som kan afklares allerede nu, og som ikke behøver hvid røg fra EU.

Kære klimaminister, lad os komme i gang. Der er behov for at stramme bardunerne. For der er mange muligheder og perspektiver i energieffektivitet. For at bruge en gammel traver: Det giver et rigere, friere og grønnere Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00