Debat

DI: Hent 600 millioner på at effektivisere kommunernes affaldshåndtering

Dansk Affaldsforening har en tendens til at glemme resten af værdikæden, der følger efter kommunernes affaldshåndtering. Deloitte konkluderer, at der kan hentes mange millioner på at ensarte kommunernes forskellige praksis på området, og det bør efterfølges, skriver Karin Klitgaard.

Foto: Dansk Industri
Karin Klitgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimaaftalen om en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, der netop har haft et års fødselsdag, sætter den helt rigtige kurs med ensartet sortering og indsamling i hele landet – både hos borgere og virksomheder.  Men aftalen bliver desværre udfordret konstant.

Her 1. juli skulle kommunerne være klar til at sortere i ti fraktioner, men hovedparten af kommunerne har fået dispensation i op til halvandet år, inden de skal leve op til aftalen.

Dansk Affaldsforening, der har de kommunale affaldsselskaber som medlemmer, kritiserer jævnligt aftalen. Foreningen mener, at omkostningerne er for høje, tidsplanen er for stram og senest (i Altinget 24. juni), at kommunerne bliver detailstyret af embedsmænd i København.

Affald sorteret i ensartet kvalitet
Vi skal sortere og genanvende mere affald af hensyn til klimaet, og fordi vi skal passe på ressourcerne. Det bør også være en topprioritet i kommunerne. Derfor skal vi holde fast i affaldsaftalen og sørge for, at den bliver gennemført hurtigst muligt, for det er netop det, aftalen skal levere.

Vi opfordrer kommunerne til at gå i dialog med de private leverandører, så vi kommer i gang. Det er vigtigt, at vi ikke står i en situation igen om halvandet år, hvor der er kommuner, som ikke er klar.

Produktionsvirksomhederne vil gerne erstatte jomfruelige råvarer med genanvendte materialer. Men det sker kun, hvis de genanvendte råvarer matcher nye råvarer i mængde, forsyningssikkerhed og pris.  Derfor skal vi etablere store anlæg, som kan behandle affaldet. Og derfor skal vi alle hjælpe til ved at sortere affaldet hjemme ved køkkenvasken, så vi får store mængder affald i ensartet kvalitet.

Ensartede affaldsstrømme og samling af affaldsmængderne i større udbud på tværs af kommunerne vil sikre mere og bedre genanvendelse af affaldet.

Karin Klitgaard
Underdirektør, DI

Vi hører igen og igen fra kommunerne, at det er afgørende med lokal handlefrihed på affaldsområdet. Og selvfølgelig skal der være forskel på, hvordan man indsamler affaldet i sommerhusområder og på Indre Nørrebro i København. Men vi skal stadig have blik for det overordnede mål – at sortere affaldet i ensartet kvalitet, så det bliver økonomisk rentabelt at genanvende.

Hent besparelser for 600 millioner
Dansk Affaldsforening har ret, når de i Altinget 24. juni 2021 skriver, at der er brug for at få borgerne med, så det bliver let at sortere affaldet, men vi skal tænke i fælles løsninger. Ellers glemmer vi resten af værdikæden, hvor affaldsressourcerne skal blive til nye materialer og produkter.

Energistyrelsen har for nylig udgivet en rapport af Deloitte om, hvor meget der er at hente ved at effektivisere kommunernes håndtering af husholdningsaffald. Rapporten viser, at praksis i kommunerne i dag er yderst forskellig. Den viser også, at der er gevinster at hente ved at ensarte affaldsindsamlingen i hele landet. Næste oplagte skridt er samarbejde på tværs af kommunegrænser om at udbyde de indsamlede affaldsmængder, sikre ensartede udbudskriterier og mere gennemsigtighed i data og omkostninger.

Deloitte konkluderer, at der er mulighed for at effektivisere for  op mod 600 millioner kroner. De gevinster bør vi hente. Ikke bare fordi det kan reducere omkostningerne til affaldsbehandling, men også fordi mere ensartede affaldsstrømme og samling af affaldsmængderne i større udbud på tværs af kommunerne vil sikre mere og bedre genanvendelse af affaldet. Og det har vi brug for.

Det, vi mangler nu, er politikere, der følger op på affaldsaftalen og sikrer, at rammerne kommer på plads. Virksomhederne skal have vished for at foretage de store investeringer, der skal til for at opbygge en grøn genanvendelsessektor i Danmark og skabe nye grønne job. De er klar, så hold fast i affaldsaftalen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00