Debat

DI og energibranchen i fælles opråb: Usikkerhed i fremtidens elforsyning kan koste os dyrt

Elforsyningssikkerheden risikerer at blive udfordret i fremtidens grønne energisystem, for vi kan ikke altid regne med vind og vejr, skriver Troels Ranis, Martin Dam Wied og Henrik Rønne Thomsen.

Uden nye
initiativer vil vi opleve strømafbrydelser om vinteren, når solen ikke skinner
og vinden ikke blæser, og det vil have store konsekvenser, skriver Troels Ranis, Martin Dam Wied og Henrik Rønne Thomsen
Uden nye initiativer vil vi opleve strømafbrydelser om vinteren, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser, og det vil have store konsekvenser, skriver Troels Ranis, Martin Dam Wied og Henrik Rønne ThomsenFoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Troels Ranis
Martin Dam Wied
Henrik Rønne Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 2030 skal vi have en 100 procent grøn el- og varmesektor. Det betyder, at en langt større andel af vores energi skal produceres fra vindmøller og solceller - fordi det er det rigtige for klimaet og er vejen til billigere energi.

I fremtidens grønne energisystem vil produktionen af energi være mere vejrafhængigt end tilfældet var med fortidens energikilder. Og heldigvis for det – for det betyder, at fremtidens energisystem er grønt!

Det grønne energisystem skal være et stabilt system.

Troels Ranis, Martin Dam Wied og Henrik Rønne Thomsen
Hhv. vicedirektør i DI, afdelingschef, Green Power Denmark og chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

Klimarådets seneste analyser viser dog, at vi frem mod 2040 står overfor en række udfordringer i vores elforsyningssikkerhed. Uden nye initiativer vil vi opleve strømafbrydelser om vinteren, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser, og det vil have store konsekvenser.

Det kræver politisk klarhed og stillingtagen til vores forsyningssikkerhed – for vores høje niveau af elforsyningssikkerhed er afgørende for Danmark. Særligt de virksomheder, hvor produktionen ikke tåler at blive afbrudt, risikerer en forringet elforsyningssikkerhed at koste mange millioner kroner i tabt produktion. Det vil være skidt for vores konkurrenceevne i Danmark.

På samme måde er det afgørende for elektrificeringen af vores samfund, at strømmen leveres stabilt, når fossile brændsler skiftes ud med grøn strøm. Ellers kan den grønne omstilling blive vanskeligere at gennemføre.

Det grønne energisystem skal være et stabilt system. Derfor er det en bunden opgave, at vi allerede nu iværksætter de nødvendige tiltag som skal sikre vores elforsyning.

Regulerbare værker kan give nødvendig stabilitet

I dag bidrager vores regulerbare kraftvarmeværker med at sikre en væsentlig del af vores elforsyningssikkerhed. Og det kan værkerne også gøre i fremtiden. Derfor er vi glade for, at Klimarådet også anerkender, at de eksisterende kraftvarmeværker, fremadrettet kan spille en vigtig rolle som backup i de perioder, hvor solen ikke skinner og vinden ikke blæser, og importen af strøm fra vores nabolande heller ikke kan dække vores forbrug.

Klimarådets analyse viser, at Danmark frem mod 2040 bliver mere og mere afhængig af import fra vores nabolande og de omstiller, ligesom os, til et vejrafhængigt energisystem.

I 2040 forventer vi, at forbruget af biomasse vil være reduceret med 70 procent. Men vi skal tænke os grundigt om, når vi omstiller vores energisystem. Men at se bort fra de termiske, regulerbare kraftvarmeværker vil have konsekvenser for elforsyningssikkerheden.

Og det tyder desværre på at være tilfældet. En ny undersøgelse fra Dansk Fjernvarme viser nemlig, at elkapaciteten frem mod 2030 og 2040 falder hurtigere, end tidligere analyser viser. Det skyldes blandt andet, at der ikke er økonomiske incitamenter i at holde elproduktionsanlæggene på værkerne ved lige. 

Derfor kalder vi i fællesskab på klarhed om og handling fra politisk side, der skal sikre, at vi fastholder en tilstrækkelig elkapacitet.

Troels Ranis, Martin Dam Wied og Henrik Rønne Thomsen
Hhv. vicedirektør i DI, afdelingschef, Green Power Denmark og chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

Brug for politisk handling

Udfordringen er, at denne udvikling vil accelerere på kort sigt, hvor elkapaciteten på de decentrale værker allerede i 2030 reduceres med 400 megawatt. I tillæg til dette viser en analyse fra 2022 fra Dansk Fjernvarme, at der forventes en reduktion på yderligere 1600 megawatt blandt øvrige regulerbare anlæg. Altså en samlet reduktion på op mod 2000 megawatt frem mod 2030. Det er dårlige udsigter i lyset af Klimarådets analyser.

Derfor kalder vi i fællesskab på klarhed om og handling fra politisk side, der skal sikre, at vi fastholder en tilstrækkelig elkapacitet. Deriblandt kraftvarmeværkerne, som også i fremtiden vil være vigtige i vores  samlede energisystem.

Der er brug for politisk stillingtagen til vores elforsyningssikkerhed og fremlæggelse af konkrete initiativer og løsninger, der kan sikre backup i vores elforsyning, når strømmen ikke kan produceres fra sol og vind eller importeres fra vores nabolande.

Vi ser derfor de regulerbare kraftvarmeværker som et vigtigt værktøj i værktøjskassen på lige fod med ellagring, fleksibelt forbrug og Power-to-X.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

Martin Dam Wied

Afdelingschef for termisk, handel og marked, Green Power Denmark
cand.techn.soc (Roskilde Uni. 2003)

Henrik Rønne Thomsen

Chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

0:000:00