Debat

DI: Vi ønsker en effektiv og konkurrencedygtig fjernvarmesektor

REPLIK: Kim Mortensen er galt på den, når han fremfører, at Dansk Industris mål med en ændret regulering af fjernvarmesektoren er en privatisering. Det skriver Troels Ranis, underdirektør i Dansk Industri.

Foto: DI
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis
Underdirektør i Dansk Industri

Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen fremfører i en replik til mit tidligere indlæg, at DI er mest optaget af at tale fjernvarmesektoren ned. Det er på ingen måde tilfældet.

Det danske energisystem nyder international anerkendelse. Det samme gør dansk ekspertise og ”know-how” om produktion af energiteknologier – herunder teknologier til produktion af fjernvarme.

Men DI ønsker, at Danmark har en effektiv fjernvarmesektor, som kan levere konkurrencedygtig energi til borgere og virksomheder. En effektiv og produktiv fjernvarmesektor vil også bidrage til at skabe vækst og beskæftigelse.

Fakta
Bland dig i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

DI ønsker at styrke den økonomiske regulering af de naturlige monopoler i forsyningssektoren bredt set. Det omfatter også fjernvarmesektoren. Vejen frem er at tænke i incitamenter for selskaberne til at øge effektiviteten og skabe fornyelse. Vi mener, at der skal sættes et økonomisk loft over, hvor mange penge selskaberne kan opkræve hos deres kunder.

Ønsker ikke at ændre fjernvarmeselskaberne
Hvis selskaberne kan øge effektiviteten endnu mere, kan de opnå en midlertidig økonomisk gevinst. Det vil være en effektiv gulerod.

Men DI ønsker, at Danmark har en effektiv fjernvarmesektor, som kan levere konkurrencedygtig energi til borgere og virksomheder. En effektiv og produktiv fjernvarmesektor vil også bidrage til at skabe vækst og beskæftigelse.


Troels Ranis, underdirektør i Dansk Industri

Gevinsten skal dog tilfalde forbrugerne efter en fastsat periode. Dermed vil forbrugerne opleve endnu lavere omkostninger, fordi selskaberne kan drives billigere.

Det forudsætter, at vi beslutter os for at lægge hvile-i-sig-selv-princippet i mølposen. Kim Mortensen ønsker omvendt at bevare hvile-i-sig-selv-princippet, så der må vi konstatere, at vi er uenige. Men Kim Mortensen er galt på den, når han fremfører, at DI’s mål med en ændret regulering af fjernvarmesektoren er en privatisering.

Vi har ikke noget ønske om at ændre ejerskabet af fjernvarmeselskaberne.

I den politiske aftale om fjernvarme fra april 2016 blev et bredt flertal af de politiske partier enige om, at fjernvarmesektoren frem mod 2020 bør tilskyndes til at effektivisere. Det skal ske gennem en moderne incitamentsbaseret regulering og samtidig med, at der tages hensyn til den grønne omstilling.

Den afklaring var Kim Mortensen tilsyneladende tilfreds med. I en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme hed det i april, at ”Ny politisk aftale skaber afklaring”.

Aftalen lægger op til en fundamental ny regulering af fjernvarmesektoren i tråd med DI’s synspunkter. Det er den konstruktive diskussion, vi forfølger, sammen med pointen om, at effektiviseringer ikke er en dårlig idé, når de også kommer forbrugerne til gode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

0:000:00