Debat

Dansk Fjernvarme: Fjernvarmens vision er entydig

REPLIK: Fjernvarmesektorens vision er klar - der skal være en høj forsyningssikkerhed og grøn omstilling til konkurrencedygtige priser. Det skriver direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, i en replik til Troels Ranis fra DI. 

Foto: Dansk Fjernvarme
Jens Claudi
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Mortensen 
Direktør, Dansk Fjernvarme

Visionen for fjernvarmens udvikling er at give borgeren, virksomheder, ja, hele samfundet en høj forsyningssikkerhed for noget så essentielt som varme og varmt vand. Og det er at udvikle og udbygge fjernvarmen på en miljømæssig bæredygtig måde, hvor vi tager aktivt del i den grønne omstilling og leverer fjernvarme til konkurrencedygtige priser.

Så enkel er visionen for fjernvarmen, og så enkelt er svaret på Troels Ranis fra DI Energis spørgsmål her i Altinget den 25/10.

Så kan man spørge sig selv, om regeringens forsyningsudspil er et skridt i den rigtige eller forkerte retning for, at fjernvarmen kan levere på denne vision. Her er vi meget skeptiske. Selv hvis man ser bort fra de talrige fejl i rapporten, som stribevis af eksperter, virksomheder og organisationer har peget på, så er der ønsket om at ophæve hvile i sig selv-pricippet, gøre forsyningssektoren til legeplads for pension- og kapitalforvaltere og udtrække forsyningskundernes penge - ikke noget, der giver anledning til at tro, at vi får en stærkere forsyningssektor.

Fakta
Bland dig i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Derfor har en lang række af DI’s virksomheder, dem der skal leve af at levere teknologi til fjernvarmesektoren, og dem der skal leve af at eksportere de udviklede effektive løsninger, da også sagligt udtrykt samme bekymring, som vi har i Dansk Fjernvarme.

Fjernvarmen har drevet udvikling af solvarme
Fjernvarmesektoren har af egen drift fået opbygget solvarme som en voksende industri med eksport til bl.a. Tyskland. I 2006 blev det første anlæg bygget af fjernvarmefolk på trods af modstand, fordi solvarme ville fortrænge afgiftsbelagt naturgas. Nu, 10 år efter, er der mere end 85 anlæg i drift, og det er en kæmpe succes. Lokale fjernvarmeselskaber, deres ejere i form af forbrugere og lokal opbakning har medført, at der er investeret milliarder på området til gavn for beskæftigelsen og vedvarende energi.

Jeg kunne ønske, at industrivirksomhedernes brancheorganisation (DI) var mere optaget af at tale forsyningssektoren op i stedet for at skabe et misvisende billede af en ineffektiv forsyningssektor.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Også her er de danske industrivirksomheder vigtige samarbejdspartnere for fjernvarmesektoren. Jeg kunne ønske, at industrivirksomhedernes brancheorganisation (DI) var mere optaget af at tale forsyningssektoren op i stedet for at skabe et misvisende billede af en ineffektiv forsyningssektor.

Sammen med flere af DI’s medlemmer har Dansk Fjernvarme ønsket at kvalificere debatten om forsyningssektoren, så der ikke opstår en (falsk) forventning om, at privatisering af forsyningsselskaber vil føre til mere effektiv forsyning.

Og vi har da også endnu til gode at få eksempler på lande med mere effektiv forsyning af energi og vand end den danske. Eller lande, hvor virksomheder er dygtigere eller længere fremme med teknologiske løsninger end de danske industrivirksomheder.

Det må DI kunne bakke op om
Fjernvarmesektoren er som en integreret del af hele den miljøvenlige energiforsyning en forudsætning for, at den grønne omstilling vil blive gennemført med vækst og jobs til følge. Det er rigtigt godt, at vi kan få miljøvenlig el fra vindmøllerne, og selvfølgelig skal vi have elforbindelser til udlandet for samhandel. Men der skal mere til at drive et komplekst energisystem. Der skal være elproduktion, når det ikke blæser, og når nabolandene må drosle ned. Der skal være varme og køling til rådighed for moderne boliger og erhverv.

Det leverer fjernvarmen gerne. Derfor tager jeg Dansk Industris interesse for fjernvarmen som udtryk for opbakning til de forslag, som vi dokumenterbart ved batter noget. Forslag om frit brændselsvalg, ophævelse af kraftvarmebindingen og en ny aftale om energibesparelser, der kan bane vejen for mere solvarme og varmepumpeløsninger i fjernvarmesystemet. Dertil kommer, at der skal findes en politisk løsning på udfordringen med ophævelse af grundbeløbet, der blev besluttet udfaset under forudsætning af, at elprisen ville sige. Der er sket det modsatte.

Det er forslag, vi har fremført igennem længere tid, og som vil sikre, at fjernvarmen kan levere på sin vision om en høj forsyningssikkerhed, grøn omstilling til konkurrencedygtige priser. Det må Dansk Industri kunne bakke op om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00