Debat

DI: Hvad er fjernvarmens vision?

REPLIK: Direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, skyder i et interview i Altinget på andre frem for at fremlægge fjernvarmesektorens egen vision. Det skriver Troels Ranis, der er underdirektør i DI.  

Foto: DI
Jens Claudi
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis
Underdirektør, Dansk Industri

Vi har i dag leveringsdygtige forsyninger på el, vand og varme. Men selvfølgelig kan det gøres bedre, som regeringens forsyningsstrategi også er udtryk for. Derfor er det ønskværdigt med en saglig debat om, hvordan vi skaber endnu større produktivitet og effektivitet i de vitale ydelser, der også er afgørende for den danske konkurrenceevne.

Desværre glipper sagligheden. Senest med Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der i et interview på Altinget: forsyning bruger sin taletid på at skyde på andre frem for at fremlægge fjernvarmens egen vision for, hvordan den vil sikre en øget effektivitet.

Regulering letter på omkostningerne
Man kunne næsten få det indtryk, at det er en afledningsmanøvre for at undgå at tale om visioner. De danske virksomheder har gennem de sidste mange år strammet kæden en hel del for at styrke konkurrenceevnen over for udlandet. Og vi er afhængige af, at det samme gør sig gældende i forsyningssektorerne, der særligt for fjernvarme- og vandsektorernes vedkommende ikke er underlagt det samme pres.

Fakta
Bland dig i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Fordelen ved en regulering med flere forretningsmæssige incitamenter, som indtægtsrammereguleringen indeholder, kan man se på de konkrete erfaringer fra elsektoren. Her er der høstet synergier gennem løbende fusioner fra omkring 200 selskaber for omtrent 15 år siden til nu omtrent 50 selskaber. Antallet af medarbejdere er skåret med mere end 10 procent i elnetselskaberne. Det letter alt sammen på omkostningerne.

Hvor er fjernvarmen på vej hen? 
Ifølge Energitilsynet er driftsomkostningerne reduceret med 1,2 milliarder kroner siden 2007. Tilmed har vi en leveringssikkerhed, der er så høj på el, at det tiltrækker globale virksomheder som Apple. Det er i vores øjne værd at hente inspiration fra.

Der er brug for, at vi alle skal holde for, så vi kan sikre, at Danmark også har noget at leve af i morgen. Det vil være gavnligt, hvis fjernvarmesektoren tilbød sin vision for, hvordan den vil være medleverandør på den vision.

Troels Ranis
Underdirektør, Dansk Industri

Selvfølgelig kan vi også finde flere ting på vores ønskeliste til både elsektoren og til reguleringen af el. Der ligger en stor rapport om dette fra Elreguleringsudvalget. Men når nu det allerstørste effektiviseringspotentiale findes i fjernvarmen, undrer det, at Dansk Fjernvarme så stejlt afviser, at der er noget at komme efter hos fjernvarmen med en lovprisning af hvile-i-sig-selv-reguleringen.

Hvis denne regulering er vejen frem for fjernvarmen, vil det være gavnligt med et bud på, hvor fjernvarmen er på vej hen.

En effektiv fjernevarmesektor vil være til gavn for erhvervslivet
Vi er nok enige om, at fjernvarmen i Danmark udgør en central kilde til opvarmning for både husholdninger og virksomheder. Konkret aftager danske produktionsvirksomheder seks procent af den leverede fjernvarme især til brug for procesformål, mens service- og handelserhverv aftager 29 procent.

Den indgår dermed som en del af virksomhedernes samlede omkostninger til energi. Derfor vil en mere effektiv fjernvarmesektor være til gavn for et konkurrencedygtigt dansk erhvervsliv fremover. 

Vi kan oven i købet konstatere, at fjernvarmesektorens grundbeløb på omkring 2 milliarder kroner årligt – i øvrigt finansieret af den konkurrenceforvridende PSO-afgift på elektricitet – udløber om to år, hvilket ifølge Dansk Fjernvarme blot vil øge varmeprisen. Det burde da omvendt sætte fart på at få effektiviseret. Der er brug for, at vi alle skal holde for, så vi kan sikre, at Danmark også har noget at leve af i morgen.

Det vil være gavnligt, hvis fjernvarmesektoren tilbød sin vision for, hvordan den vil være medleverandør på den vision.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

0:000:00