Domstole kan skærpe global klimapolitik: Disse afgørelser bliver helt centrale

Klimakampen udkæmpes i retssystemet som aldrig før. Nu skal flere af verdens tungeste internationale domstole afgøre, hvad verdens klimaforpligtelser egentlig betyder. "Det er meget spændende at arbejde med dette lige nu," siger en ekspert i international miljøret.

Mange var overraskede, da en gruppe unge vandt mod staten Montana i USA i august. De sagsøgte staten for at frarøve dem deres ret til liv, frihed og ejendom i fremtiden ved at gøre for lidt for at bremse klimaemissionerne i dag.
Mange var overraskede, da en gruppe unge vandt mod staten Montana i USA i august. De sagsøgte staten for at frarøve dem deres ret til liv, frihed og ejendom i fremtiden ved at gøre for lidt for at bremse klimaemissionerne i dag.Foto: Thom Bridge/AP/Ritzau Scanpix

 

"Enhver har ret til et miljø, der beskytter sundheden, og til en natur, hvor produktionskapacitet og mangfoldighed bevares."

Med disse forfatningsmæssige bestemmelser i hånden tog Greenpeace og organisationen Nature and Youth den norske stat i retten, da den norske regering åbnede for nye olieboringer i Arktis i 2016.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Energi og Forsyning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024