Energistyrelsen undsiger Esbjerg-borgmester om kulstop

OMSTILLING: Esbjerg-borgmester forventer, at Energistyrelsen vil følge afgørelsen fra Fynsværket og udsætte Ørsteds ønske om at lukke Esbjergværket i 2022. Det er to vidt forskellige sager, lyder det dog fra Energistyrelsen.

Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er således ikke en ny oplysning for Din Forsyning, at der skal findes en alternativ løsning på varmeforsyningen i Esbjerg med virkning fra januar 2023.

Mercan-Ellen Nielsen
Kontorchef, Energistyrelsen
Fakta
Energistyrelsen oplyser: 

"En ansøgning om lukning efter elforsyningsloven vil blive vurderet på baggrund af faktum i den konkrete sag, herunder vil den blive vurderet ud fra konsekvenser for både elforsyningssikkerhed og varmeforsyningssikkerhed. Ligeledes vil der kunne indgå andre elementer i sagen, fx historik for værket og forhandlinger om varmekontrakter, alternative varmeforsyningsmuligheder og lignende."

Kilde: Energistyrelsen

Ørsted er forpligtet til at levere fjernvarme i fem år, efter Energistyrelsen har givet tilladelse til at lukke Esbjergværket. Sådan var beskeden nemlig til Vattenfall, da det svenske energiselskab ønskede at lukke det kulfyrede Fynsværket i 2014, og det bør også gælde nu.

Fakta
Esbjergværket
  • Ejes af Ørsted A/S.
  • Blev sat i drift i 1992.
  • Består i dag af blok 3 på 378 MW
  • Maks fjernvarmeproduktion på 460 MJ/s
  • Årligt kulforbrug omkring 500.000 tons
  • Årlig varmeleverance: ca. 1,9 PJ svarende til ca. 45 pct. af varmebehovet i Esbjerg-Varde fjernvarmenet.
  • Forventes lukket med udgangen af 2022.

Kilde: Ørsted og Energistyrelsen

Det mener Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen, der forventer, Energistyrelsen derfor vil udskyde Ørsteds ønske om at lukke ned for Esbjergværket i 2022 til 2024. En beslutning, der vil give vestjyderne mere tid til at finde en fremtidig varmeløsning for borgerne i Esbjerg og Varde.

Så enkelt er det bare ikke, lyder det fra Energistyrelsen.

0:000:00