Enhedslisten kalder Dan Jørgensen i samråd om ny gasledning

SAMRÅD: Klimaminister Dan Jørgensen (S) skal i samråd om regeringens beslutning om at give grønt lys til en ny gasledning til Lolland og Falster. Beslutningen er ikke i tråd med klimamålet, mener Enhedslisten.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Morten ØyenChristoffer Lund-Hansen

Enhedslisten har hele tiden arbejdet for en elektrificering, men ministeren har nægtet overhovedet at vurdere om en delvis elektrificering kunne lade sig gøre, på trods af at det ville være det bedste for klimaet.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Energiordfører

Klimaminister Dan Jørgensen nåede knapt at meddele, at regeringen godkender en ny gasledning til Lolland og Falster, før Enhedslisten kaldte ministeren i samråd.

Fakta
Samrådsspørgsmålene:

”Ministeren bedes redegøre for, hvor stort samfundsøkonomisk tab der vil være ved beslutningen om at etablere en naturgasledning til Nordic Sugar, samt hvad klimagevinsten ville have været ved en hel eller delvis elektrificering af fabrikkerne”.

Kilde: Enhedslisten

Ifølge Enhedslisten har regeringen truffet en forkert beslutning, og den må regeringen derfor redegøre nærmere.

Fakta
Ny gasledning til Lolland-Falster

Gasleverandør Andel (tidligere SEAS/NVE) og biogasproducent Nature Energy har kontaktet Energinet, fordi Nordic Sugar, som har sukkerfabrikker på Lolland og Falster, skal reducere partikelforureningen og CO2-udledningen fra sin sukkerproduktion og vil skifte kul og olie ud med gas, gerne lokalproduceret biogas.

Projektet vil gå igennem Næstved, Vordingborg, Lolland og Guldborgsund Kommuner. Gasnettet forventes koblet til det sjællandske gasnet i Everdrup ved Næstved.

Overordnet tidsplan, hvis projektet gennemføres:

• Vinteren 2020/2021 – endelig stillingtagen til, om projektet skal gennemføres
• 2020-2021 – miljøvurderinger, lokalplaner hhv. landplansperspektiv
• 2022-2023 – arkæologiske undersøgelser
• 2022-2023 – naboretlige forhold
• 2023-2024 – anlægsfase og ibrugtagning

Kilde: Energinet

Konkret vil regeringens støtteparti have kastet lys på, hvad der er af samfundsøkonomiske tab ved beslutningen, og hvad klimagevinsten havde været, hvis der i stedet kom en hel eller delvis elektrificering af Nordic Sugars to sukkerfabrikker.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00