Debat

Margrete Auken: Vindmøller er ikke naturens fjende – tværtimod

Havvindmøller og naturbeskyttelse kan og skal gå hånd i hånd hvis vi skal lykkes med at nå de ambitiøse klimamål, som klimakrisen kalder på. Og med 300 GW havvind på tegnebrættet i EU er der i den grad behov for, at naturorganisationer og havvindudviklerne sætter sig sammen og finder løsningerne, skriver Margrete Auken (SF).

Naturbeskytter og vindmølleorganisationer skal slå kræfterne sammen for at tænke løsninger for både klima og miljø, skriver Margrete Auken (SF). 
Naturbeskytter og vindmølleorganisationer skal slå kræfterne sammen for at tænke løsninger for både klima og miljø, skriver Margrete Auken (SF). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Margrete Auken
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi arbejder lige nu på højtryk i Europa-Parlamentet for at få hævet de rystende lave klimamål så vi endelig kan få EU's klimaambitioner til at flugte bare nogenlunde med den nødvendige handling som Parisaftalen kræver.

Men vi kan ikke klare det alene med ambitiøse mål. Vi skal også sikre at vores skåltaler følges af reelle klimaprojekter ude omkring i medlemslandene. Ellers er vores kamp i parlamentet jo til ingen verdens nytte.

I Danmark er der lige nu en større debat om hvorvidt fuglebeskyttelse og havvindmøller kan gå hånd i hånd, og fronterne er trukket op i Smålandsfarvandet mellem jægere, ornitologer og naturfolk på den ene side og vindmølleudviklere på den anden side.

Løsningen burde dog ligge lige for: Vi har ikke tid og råd til at havvindmøllerne modarbejder biodiversiteten, her fuglenes levesteder, men omvendt må beskyttelsen af fugle ikke bremse den grønne omstilling.

De to lejre skal forenes
Havvindmøller og naturbeskyttelse kan og skal gå hånd i hånd. Og i den forbindelse må vi ikke overse at havbunden i det meste af Danmark er ødelagt af trawlfiskeri, næringsstoffer fra landbruget og andet skadeligt. Men biodiversitet drejer sig også om havet som i øvrigt er vigtig for fuglenes fouragering.

Der er brug for at vi forener os i stedet for at skabe konflikter i hver vores ihærdige bestræbelser på at bekæmpe både klimakrisen og naturforarmelsen.

Margrete Auken (SF)
MEP

Europa-Kommissionen har fokus på emnet og udgav sidste år en vejledning der skal sikre at de store ambitioner for havvindenergi harmonerer med naturbeskyttelsen. Den rummer en lang række eksempler på hvordan det er lykkedes at skabe sameksistens mellem vindmøllerne og lokale naturforhold. Og her har også havvindmøllerne, ikke mindst de kystnære, kan have en god virkning for fuglelivet.

DTU i Danmark har for eksempel vist at havmøllernes fundamenter fungerer som kunstige rev og peger på en række forskellige metoder der kan bruges til at gøre havmøllernes fundamenter til gode levesteder for fisk, skaldyr og andet liv i havet. Danmark kan dertil kigge mod andre europæiske lande som stiller krav til at vindmølleparkerne bygges så de fremmer naturbevarelse og bæredygtig udnyttelse af havets økosystemer.

Derfor er der nu for alvor brug for at alle gode kræfter blandt naturfolk og vindmøllefolk sætter sig sammen og tænker i løsninger der sikrer at vindmøller og biodiversitet går hånd i hånd. Der er brug for at vi forener os i stedet for at skabe konflikter i hver vores ihærdige bestræbelser på at bekæmpe både klimakrisen og naturforarmelsen. Begge dele er menneskeskabte – og begge dele skal klares hvis vores klode skal have en tålelig fremtid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00