Debat

V i EU: Nu skal EU stå fast på de grønne krav til coronamilliarderne

Det er sværere end som så at få EU til at løfte opgaven med de grønne krav for de genopretningsplaner, der skal sikre de europæiske landes økonomier fremover. Det er essentielt, at Europa-Parlamentet kigger disse planer efter i sømmene for at sikre grønne investeringer, skriver Linea Søgaard-Lidell (V).

EU skal holde fast i de grønne krav, der hører med de coronamilliarder, som skal sætte europæiske økonomier i gang igen, mener Linea Søgaard-Lidell (V).
EU skal holde fast i de grønne krav, der hører med de coronamilliarder, som skal sætte europæiske økonomier i gang igen, mener Linea Søgaard-Lidell (V).Foto: Erik Luntang/Nordfoto-Nordfoto/Ritzau Scanpix
Linea Søgaard-Lidell
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU er i fuld gang med at godkende de genopretningsplaner, der skal sende de europæiske landes økonomier tilbage på vækstkurs efter halvandet år med coronapandemiens nedlukninger og tabte omsætning.

I Europa-Parlamentet har vi fra den liberale gruppe presset på for, at mindst 37 procent af pengene i planerne skal gå til grønne initiativer – og at ingen investeringer må skade klimaet.

Desværre giver det ikke sig selv, at de store grønne ambitioner fører til reel klimahandling ude i den virkelige verden. EU-landene har mange forskellige politiske prioriteter, og for nogle lande kan de grønne investeringer virke uforenelige med økonomiske interesser.

Det kan for eksempel være, hvis man er afhængig af mere gammeldags industrier som kulkræftværker. Allerede nu viser flere analyser, at kun få af planerne lever op til kravet om de 37 procent til grønne initiativer.

I Europa-Parlamentet har vi fra den liberale gruppe presset på for, at mindst 37 procent af pengene i planerne skal gå til grønne initiativer - og at ingen investeringer må skade klimaet

Linea Søgaard-Lidell (V)
Medlem, Europa-Parlamentet

Det bliver ikke lettere af, at EU-Kommissionen tilsyneladende har så svært ved at træffe de svære – men nødvendige – beslutninger om naturgas. Kommissionen har allerede udskudt beslutningen om, hvorvidt naturgas skal være på EU's liste for bæredygtige investeringer.

Investering i fossile brændstoffer er uholdbart
Samtidig er Kommissionen nu gået i gang med at godkende genopretningsplaner fra lande som Bulgarien og Rumænien, der sammen med andre østeuropæiske lande planlægger at investere over to milliarder euro tilsammen i gas. For mig er det svært at se, hvordan investeringer i en fossil energikilde som naturgas giver mening, når vi i stedet kunne poste pengene i helt ren energi.

For mig er det svært at se, hvordan investeringer i en fossil energikilde som naturgas giver mening, når vi i stedet kunne poste pengene i helt ren energi

Linea Søgaard-Lidell (V)
Medlem, Europa-Parlamentet

Det er uholdbart for klimaet at investere i fossile brændstoffer. Vi må stå fast på, at EU-skattekroner ikke bør gå til investeringer, der fortsætter med at udlede CO2 og sætter EU's klimamål i fare. Netop derfor er det altafgørende, at Europa-Parlamentet som repræsentanter for borgerne kigger EU-landenes genopretningsplaner efter i sømmene.

Kravene til EU's bæredygtighed skal holde langt ud i fremtiden – og derfor hører investeringer i naturgas ikke hjemme. Europa-Parlamentet spiller en helt afgørende rolle for at sikre, at EU-pengene går til projekter, der er grønne af gavn og ikke kun af navn.

Vi har i fællesskab sat klare krav til, hvad de mange coronamilliarder må gå til. Den aftale må og skal landene leve op til. Vi har taget et kæmpelån for at kunne sende penge ud på markederne ovenpå corona.

Nu er det vores demokratiske pligt at holde skarpt øje med, hvordan de bliver brugt.

Læs også

 

Foto:
Altinget har modtaget tilskud fra Europa-Nævnet til debatindlæg, der fremmer oplysning og debat i Danmark om EU. Alle indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning, og skal overholde de presseetiske regler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00