Debat

Moderaternes klimaordfører: Atomkraft handler ikke om ideologi, men om pragmatisme

I Danmark opnår vi for nu en mere omkostningseffektiv grøn omstilling ved at holde os til el fra sol og vind frem for at ty til atomkraft. Det er grønt købmandskab, skriver Henrik Frandsen.

Udvikler atomkraftsteknologien sig, herunder anvendelsen af mindre decentrale kraftværker, som kan konkurrere økonomisk med sol og vind, så har jeg ingen interesse i at stå i vejen for den, skriver Henrik Frandsen.
Udvikler atomkraftsteknologien sig, herunder anvendelsen af mindre decentrale kraftværker, som kan konkurrere økonomisk med sol og vind, så har jeg ingen interesse i at stå i vejen for den, skriver Henrik Frandsen.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Henrik Frandsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Moderaterne er vi ikke modstandere af atomkraft. Lad mig starte med at slå det fast. 

Det citeres jeg gerne for. Men det er et svar, der kræver nuancer. For atomkraftdebatten i Danmark har udviklet sig til at være mere kompliceret end et simpelt ”Atomkraft, ja tak!”.

Fakta

Skal Danmark følge Sverige trop på atomkraften?

Den svenske regering har meldt ud, at de med et nyt lovforslag vil øge antallet af atomkraftværker i landet. Målet er at imødekomme landets stigende behov for strømdækning. 

Men hvad har det at betydning for os i Danmark, at svenskerne planlægger at opruste på atomkraftværker og energien derfra?

Det spørger Altinget Energi og Forsyning om i ny temadebat.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Den udvikling af debatten tager jeg gerne medansvar for – for der er brug for, at vi har en nuanceret diskussion af, hvordan vi sikrer en forsyningssikker grøn omstilling i Danmark, Europa og resten af verden. Og der er ingen tvivl om, at atomkraft spiller en vigtig rolle i Europa og globalt.

Skal vi så kigge mod Sverige, når det kommer til at opføre og anvende atomkraft? 

Jeg synes først og fremmest, vi skal være glade for, at svenskerne udnytter de stærke energikilder, som de råder over med store traditionelle atomkraftværker.

Den europæiske forsyningssikkerhed er afhængig af en fortsat forsyning af atomkraft. Derfor bekymrer det mig generelt, hvis man i Europa lukker eller ikke anvender velfungerende atomkraftværker til energiforsyning. 

Grønt købmandskab

Sverige er et eksempel på nogen af de lande i Europa, hvor traditionel kernekraft findes med succes. Derfor er det for mig at se beundringsværdigt, at man trykker på den speeder – for det gavner vores fælles energisystem på tværs af grænser. 

Danske energimyndigheder påpeger også, at Østdanmark i en del af tiden får strøm ud af stikkontakten, som produceres på svenske atomkraftværker. Energien fra værkerne er godt for Danmark, fordi det øger vores forsyningssikkerhed – og dette med en grøn energikilde.  

I Danmark opnår vi for nu en mere omkostningseffektiv grøn omstilling ved at holde os til sol og vind.

Henrik Frandsen (M)
Klima-, energi- og forsyningsordfører, Moderaterne

I Danmark mener vi dog, at vi er i en situation, der dikterer, at når det kommer til at opføre traditionelle atomkraftværker på dansk jord, så går der grønt købmandskab i den for mig. 

Traditionelle atomkraftværker er markant dyrere at opføre end vind- og solenergi. Der findes ingen eksempler i Vesten på, at det modsatte skulle være tilfældet.

Og problemet er ikke kun, at det er meget dyrere, men også at det tager meget længere tid. Danske forskere påpeger, at det realistisk set tager over 20 år at opføre. Som bekendt tager det (ofte langt) under halvdelen af den tid at opsætte vind- og solenergi. 

Det handler ikke om ideologi, men om pragmatisme.

Og i Danmark opnår vi for nu en mere omkostningseffektiv grøn omstilling ved at holde os til el fra sol og vind, som er billigere – og hvor vi har nogle helt unikke ressourcer til rådighed, blandt andet på havet, som vi er i fuld gang med at udnytte. 

Moderaterne er teknologipositive

Nogen undrer sig over, hvor energien skal komme fra på en grå og vindstille dag.

Men lad mig minde om, at hopper vi ind i 2032, hvor vores grønne elproduktion langt overstiger Danmarks forbrug, så forventes vi at have grøn strøm i stikkontakten i 99,993% af tiden.

I Moderaterne er vi ikke modstandere af atomkraft. Vi er teknologipositive – særligt i den grønne omstilling.

Henrik Frandsen (M)
Klima-, energi- og forsyningsordfører, Moderaterne

Smag lige på det. Det svarer til en gennemsnitlig udetid på få minutter om året. 

Vi mener dog også, at vi skal være åbne og omfavne de nye teknologier inden for atomkraft, som kan være på vej. Seaborg og Copenhagen Atomics er to danske virksomheder, som arbejder på at tage teknologien et smartere sted hen og er med helt forrest i feltet.

Det er kun godt, at de forsker og tester teknologien – det kan åbne op for, at endnu flere lande integrerer grøn energi i deres energisystemer.

Atomkraft spiller en vigtig rolle globalt – og kan man finde flere og smartere måder at anvende det på, vil det være en stor gevinst for den globale klimakamp. 

Jeg vil slutte, hvor jeg startede:

I Moderaterne er vi ikke modstandere af atomkraft. Vi er teknologipositive – særligt i den grønne omstilling, som kræver, at vi nytænker eller gentænker måden, vi gør mange ting på.

Udvikler atomkraftsteknologien sig, herunder anvendelsen af mindre decentrale kraftværker, som kan konkurrere økonomisk med sol og vind, så har jeg ingen interesse i at stå i vejen for den.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Frandsen

MF og gruppeformand (M), kommunalbestyrelsesmedlem (Tønderlisten), Tønder Kommune
landbruger (1985)

0:000:00