Kommentar af 
Svend Elberg Thomsen

Jo, Danmarks elsystem kan godt køre på sol og vind alene

Et energisystem, der kører på ren sol og vind kan faktisk levere overraskende meget, skriver Svend Elberg Thomsen.

Vi skal blive bedre til at bruge strømmen, når den er billig og grøn, skriver Svend Elberg Thomsen.
Vi skal blive bedre til at bruge strømmen, når den er billig og grøn, skriver Svend Elberg Thomsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Svend Elberg Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Solceller og vindmøller producerer ikke energi hele tiden. Det kan man konstatere med et kig ud af vinduet. Du har sikkert mødt påstanden om, at vindmøller og solceller har brug for enten atomkraft, kulfyrede kraftværker eller den forkætrede biomasse – også kaldet "baseload".

Men hvor langt kan man egentlig komme alene med sol og vind?

Forestil dig, at Danmark faktisk når vores ambitiøse mål om at bygge mere sol og vind omtrent år 2030. Altså: forestil dig et land med cirka otte gange mere havvind, otte gange flere solceller og halvanden gange mere landvind. Samtidig er Danmarks elforbrug også steget med 50 procent, fordi der kører elbiler rundt og mange holder varmen med varmepumper.

Ikke et helt urealistisk scenarie. Samtidig tilføjer vi et kæmpestort batteri som rummer 38 GWh. Det svarer i runde tal til batterierne i 500.000 elbiler (i dag har vi 200.000 elbiler) eller fem timers forbrug.

Kan Danmark i 2030 overhovedet fungere? Og hvor meget savner vi kraftværkerne og de norske vandkraftlagre?

Solceller og vindmøller kan producere langt mere, end Danmark kan forbruge. Men som de fleste ved, så skal strøm forbruges i det sekund, den produceres. Derfor skal produktion og forbrug matche i hver time.

Solceller og vindmøller kan producere langt mere, end Danmark kan forbruge.

Svend Elberg Thomsen

Først tilføjer vi solcelle-strømmen i en given time. Herefter lægger vi produktionen fra vindmøllerne oveni. Hvis sol og vind ikke klarer Danmarks 2030-elforbrug i netop dén time, så bruger vi batteriet – indtil de 38 GWh er løbet tør.

Netop denne øvelse laver den gode energidatanørd Magnus Gottlieb hver uge. Lad os se hvordan det går for Danmarks elsystem i 2030 med otte gange flere solceller, otte gange mere havvind og halvanden gang mere landvind.

Uge 14 er en ren grøn uge. Solceller og vindmøller klarer nemt hele Danmarks elforbrug. Kun på et enkelt tidspunkt skal batteriet i brug kortvarigt.

Uge 12 leverede sol og vind mere end vores forbrug alle døgnets timer, næsten uden brug af vores nye store fem-timers batteri.

I uge 11 klarede de mange solceller og vindmøller også hele vores elforbrug, bortset fra tirsdag eftermiddag, hvor solen manglede. Fordi perioden med lav vind kun varede cirka et døgn, så kunne vores fem-timers batteri klare den manglende produktion. Altså endnu en grøn uge.

Læs også

Uge 13 er interessant. Natten mellem mandag og tirsdag forsvandt solen – det plejer den jo at gøre om natten – men samtidig forsvandt vinden. Altså måtte vores 38 GWh batteri i sving. Men uden sol og vind, så løber batteriet tør. Samlet set var 99,6 procent af strømmen fra sol/vind/batteri i uge 13.

Når man bruger denne metode, så er andelen af sol, vind og batteri cirka 98 procent. Hele 2023 kunne sol, vind og batteri klare lidt over 97 procent. Vel at mærke uden at nogen har skruet ned for forbruget.

Den kvikke læser vil bemærke, at 98 procent jo ikke er 100 procent. Det er korrekt. Så hvad gør vi, når solen ikke skinner, vinden ikke blæser og de fem timers batteri er løbet tør?

Først og fremmest skal vi blive bedre til at bruge strømmen, når den er billig og grøn. Vi kan flytte en stor del af forbruget væk fra de tidspunkter, hvor den grønne strøm er knap (og dermed også dyr). Det lærte de fleste danskere under energikrisen. Det sparer både penge og CO2.

Samtidig har vi udlandskabler. Norge og Sverige har nogle fantastiske batterier i kraft af vandkraftværker. I sidste ende kan alle vores kraftværker stå standby og vente på, at der er brug for dem.

På den måde når vi nemt de 100 procent grøn strøm.

Og det bedste? Dette system er langt billigere end alternativerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Elberg Thomsen

Klimachef, Norlys
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00