Parter omfavner Dansk Affaldsforenings udspil om CO2-neutral energi, men savner større ambitioner

AFFALDSENERGI: Dansk Affaldsforening sigter i nyt udspil efter CO2-neutral affaldsenergi i 2030. Socialdemokratiet og Konservative roser tiltaget, men nogle organisationer er skeptiske over for, hvorvidt udspillets indhold vil have en tilstrækkelig effekt.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Intentionerne er rigtige, når de siger, at vi skal have mere genanvendelse og mindre engangsplast. Men de går ikke vidt nok i forhold til, hvilke tiltag der konkret skal laves.

Christian Ege
Frivillig seniorkonsulent, Det Økologiske Råd
Fakta
Fakta om affald
  • I dag kommer knap 25 procent af Danmarks fjernvarme og 4 procent af elproduktionen fra affaldsenergi. Det sker på baggrund en samlet mængde restaffald på 3,5 millioner ton.
  • Der findes i dag 23 kommunale eller fælleskommunale affaldsenergianlæg i Danmark. Dertil kommer anlæg til farligt affald og cementproduktion.
  • Kommuner og affaldsselskaber har investeret i mange nye affaldsbeholdere og anden affaldsinfrastruktur til sortering af plast, madaffald og meget andet genanvendeligt affald de seneste år.
  • Knap 5 mio. borgere kan sortere plast derhjemme med udgangen af 2019, og i 2023 kan alle borgere sortere madaffald.
  • I 2011 var det 37 procent af borgernes affald, der blev sorteret ud til genanvendelse, mens tallet i 2017 var steget til 46 procent.

Kilde: Dansk Affaldsforening

I Danmark bliver der årligt udledt 1,4 millioner tons fossilt CO2, når affaldsanlæg brænder affald af, som ikke kan genanvendes. Men om ti år skal det være slut.

Sådan lyder målsætningen fra Dansk Affaldsforening, der i et nyt udspil fremlægger sin plan om, at dansk affaldsenergi skal være CO2-neutralt i 2030.

"Vi skal genanvende mere plast, så vi får mindre fossil olie i restaffaldet, og vi skal have endnu mere energi ud af den mængde, vi har. Og så skal vi løfte CO2-fangst til et nyt niveau, så vi ikke kun undgår udledning, men også bruger CO2'en til nye formål såsom syntetiske brændstoffer," siger formand for Dansk Affaldsforening, Mads Jakobsen, i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Dansk Affaldsforening peger på følgende tre sammenhængende indsatser i målet om at få CO2-neutral affaldsenergi:

  • Øget genanvendelse af plast
  • Øget energieffektivisering
  • CO2-fangst og lagring med mulighed for nyttiggørelse til nye højværdi-formål

Dansk Affaldsforening skriver selv, at de sigter mod at levere 5,5 procent af regeringens mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030.

I mængden af sparet CO2 vil det svare til 2,9 procent af Danmarks samlede CO2-udledning. 


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00