Debat

Bosch og Varmepumpeindustrien til Concito: Sæt nu boligejernes valg af varme fri

En genindførsel af tilslutningspligten til fjernvarmen og et luk for varmepumpepuljen, er den forkerte vej at gå. Det gør omstillingen af danskernes varmekilder dyrere og langsommere, skriver Jens Henrik Mæng og Brian Nielsen i en replik til Concito. 

Sæt boligejerne fri af tvang, så de kan&nbsp;vælge en effektiv, økonomisk og grøn varmekilde, skriver Jens Henrik Mæng og Brian Nielsen i et svar til Concito.<br><br>
Sæt boligejerne fri af tvang, så de kan vælge en effektiv, økonomisk og grøn varmekilde, skriver Jens Henrik Mæng og Brian Nielsen i et svar til Concito.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fjernvarme er en af løsningerne på stabil og grøn energi til danskerne, men som Kaslund selv nævner i sit indlæg, er omstillingen udfordret af mangel på arbejdskraft, lange ventetider for de borgere, der gerne vil have fjernvarmetilslutning og manglende svar på, hvorvidt fjernvarme overhovedet er en reel mulighed i ens område.

1. februar skrev vi i et indlæg her hos Altinget, at titusindvis af boligejere i dag venter på kommunernes svar, som skulle være landet ved årsskiftet, hvorfor de kun kan gisne om, hvornår de får lov at blive en del af fjernvarmenettet.

Boligejere, der med pres fra både el- og klimakrise, vil kunne spare penge og klimabelastning ved hurtigt at omstille til mere bæredygtige varmekilder, såsom en varmepumpe.

Boligejerne skal selv tage et valgt på et oplyst grundlag, det skal ikke dikteres oppefra med en tilslutningspligt.

Jens Henrik Mæng og Brian Nielsen
Hhv. nordisk marketingschef, Bosch, udvalgsformand, Varmepumpeindustrien

Derudover er det ofte et dyrt valg for borgerne at omlægge til fjernvarme. Fjernvarmen er steget markant i pris over det seneste halve år, og der er store regionale, og endda lokale, forskelle i prisen for boligejerne.

Selvom der blot er cirka 30 kilometer mellem Roskilde og Holbæk, betaler boligejerne op til 38.198 kroner mere i Holbæk for opvarmning af et standardhus på 130 kvadratmeter. Det er altså langt fra alle steder, at fjernvarmetilslutning vil være det økonomisk attraktive valg for boligejerne.

Det valg mener vi, at boligejerne selv skal tage på et oplyst grundlag, og ikke noget der skal dikteres oppefra med en tilslutningspligt. 

Lige ret til varme

Derudover glemmer Kaslund at nævne at det er tvivlsomt om tilslutningspligt overhoved er lovligt at indføre grundet EU regler, samt at undersøgelser har påvist at mange af fjernvarmeselskabernes projektforslag er fejlbehæftet med brug af udokumenteret data der afvigelser fra Energistyrelsens Teknologikatalog, og som kan betyde at boligejeren og samfundet bliver snydt for den billigste grønne omstilling.

Vi ser også i større og større grad at boligejeren takker nej til fjernvarmetilbuddet, da det ganske enkelt er for dyrt.

Kaslund har til gengæld ret i, at varmepumpetilskuddet bør ændres. I dag tilgodeser systemet nemlig dem, der sidder klar på tasterne når ansøgningen åbnes. I stedet burde vi gøre tilskuddet for alle, så boligejerne selv kan vælge en effektiv, økonomisk og grøn varmekilde, og at incitamenterne i endnu højere grad er der.

Lad os sætte boligejerne fri af tvang og få de sorte energikilder ud af hjemmene – hellere i dag end i morgen, og naturligvis med den billigste grønne løsning. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00