Debat

Tekniq og Energiforum Danmark: Giv solceller på bygningstage den opmærksomhed, de fortjener

Det er på høje tid at prioritere solceller på landets mange bygningstage. Ved at udnytte solenergiens potentiale på tværs af skalaer og gøre det nemmere for folk at investere, kan vi skabe en mere bæredygtig fremtid for os alle, skriver Troels Blicher Danielsen og Heine Knudsen.

Danmark har allerede en imponerende andel af vedvarende energi i sit energinet, men der er stadig masser af lavthængende frugter at høste, skriver Troels Blicher Danielsen og Heine Knudsen.
Danmark har allerede en imponerende andel af vedvarende energi i sit energinet, men der er stadig masser af lavthængende frugter at høste, skriver Troels Blicher Danielsen og Heine Knudsen.Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Troels Blicher Danielsen
Heine Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en verden præget af klimaforandringer og stigende miljømæssige udfordringer er den grønne omstilling ikke bare en nødvendighed, men også en mulighed for at forme vores samfund i en mere bæredygtig retning.

Spørgsmålet, der rejser sig, er: Hvem må tjene på denne omstilling?

Svaret er komplekst og nuanceret, men det er tydeligt, at en bredere tilgang til grønne teknologier – som eksempelvis solceller – kan gavne både den enkelte og samfundet som helhed.

Solceller er nemlig ikke kun for de store investorer, der etablerer kæmpe solcelleparker. Potentialet for at integrere solceller på bygningstage er enormt.

Ved at skabe incitamenter for almindelige borgere og virksomheder til at investere i solceller på deres egne huse og bygninger, kan vi fyre op under den grønne omstilling og udvide den vedvarende energis rolle i vores energisystem.

Begrænset netkapacitet

Danmark har allerede en imponerende andel af vedvarende energi i sit energinet, men der er stadig masser af lavthængende frugter at høste.

Det kræver blandt andet, at solceller ikke bliver betragtet som sekundære, da deres bidrag til en mere fleksibel og afbalanceret energiproduktion er helt afgørende.

Komplekse regler og bureaukrati kan hæmme fremdriften og skubbe os bagud i forhold til vores nabolande.

Troels Blicher Danielsen og Heine Knudsen
Hhv. administrerende direktør, Tekniq Arbejdersgiverne & formand, Energiforum Danmark

Ved at udnytte solceller på bygninger, i stedet for at lægge beslag på marker og natur, kan vi undgå omkostninger til net og transport, hvilket er en fordel for samfundet.

Omvendt koster det naturligvis lidt på provenuet til statskassen, som vi derfor må prøve at finde en balance for at minimere.

De seneste års eksplosive vækst i installeret kapacitet har overrasket mange, og det viser, at solceller kan spille en større rolle i energiomstillingen end tidligere antaget.

Det er dog afgørende at skabe de rette rammer for at fjerne barriererne for solcelleejere og udførende virksomheder. Komplekse regler og bureaukrati kan hæmme fremdriften og skubbe os bagud i forhold til vores nabolande.

Netselskaberne spiller også en vigtig rolle i udrulningen af solceller. De bør aktivt støtte tilslutning af solceller til nettet og investere i netkapacitet for at imødekomme behovet.

Dette er ikke kun relevant for solceller, men også for andre bæredygtige teknologier som varmepumper og ladestandere. Manglende netkapacitet må ikke blive en flaskehals for den grønne omstilling.

Læs også

Et uudnyttet potentiale

For at fremskynde udrulningen af solceller er der brug for en helhedsorienteret tilgang. Det kræver blandt andet, at vi bakker op om EU's solcellestrategi og får udviklet en dansk strategi med ambitiøse målsætninger for solceller på tage.

Der er et kæmpe uudnyttet potentiale her, hvis der bliver gjort op med det bøvl og rigide regler, der stadig spænder ben for udrulningen.

Troels Blicher Danielsen og Heine Knudsen
Hhv. administrerende direktør, Tekniq Arbejdersgiverne & formand, Energiforum Danmark

Vi kan lære af vores nabolande, der har udbygget produktionen af solenergien betydeligt hurtigere end Danmark. Samtidig skal vi forenkle processerne, reducere bureaukratiet og øge fleksibiliteten for potentielle solcelleejere.

Konklusionen er klar: Den grønne omstilling skal gavne alle niveauer af samfundet – fra individuelle investorer til det brede samfund.

Ved at udnytte solenergiens potentiale på tværs af skalaer og gøre det nemmere for folk at investere, kan vi skabe en mere bæredygtig fremtid for os alle.

Det er på høje tid at give solceller på landets mange bygningstage den opmærksomhed, de fortjener. Der er et kæmpe uudnyttet potentiale her, hvis der bliver gjort op med det bøvl og rigide regler, der stadig spænder ben for udrulningen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00