Trods hovedstads-planer om mere import til affaldsafbrænding: Minister holder fast

Danske forbrændingsanlæg skal ikke fyldes op med importeret affald, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen, efter fem hovedstadskommuner vil importere mere affald til forbrænding i en periode. Borgmester ønsker at gøre import af affald permanent.

Klimaminister Dan Jørgensen på besøg hos ARC i juni 2021, da et pilotprojekt til CO2-fangst blev indviet. 
Klimaminister Dan Jørgensen på besøg hos ARC i juni 2021, da et pilotprojekt til CO2-fangst blev indviet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Søren DahlMorten Øyen

Selvom de fem hovedstadskommuner bag Amager Ressourcecenter (ARC) torsdag gav selskabet lov til at importere og afbrænde mere affald, gør klimaminister Dan Jørgensen (S) det klart, at regeringens intention er, at landets forbrændingsanlæg skal skrue ned for begge dele. 

Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi skal derfor sikre, at kapaciteten over tid tilpasses de danske affaldsmængder, således at danske anlæg ikke fyldes op med importeret affald.

Dan Jørgensen (S)
Klimaminister

Det slår ministeren fast i et skriftligt svar til Altinget: 

”Faktum er, at der allerede i dag er en overkapacitet i den danske forbrændingssektor, som kun forventes at blive større i takt med at mere affald genanvendes og mindre affald forbrændes. Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi skal derfor sikre, at kapaciteten over tid tilpasses de danske affaldsmængder, således at danske anlæg ikke fyldes op med importeret affald," skriver ministeren i svaret. 

Læs også

Den nye plan for mere import og afbrænding på hovedstadens store energianlæg, som København, Tårnby, Dragør, Hvidovre og Frederiksberg Kommune torsdag blev enige om, skal redde ARC's økonomi, som ellers lider, fordi danskerne genbruger mere affald, og sender mindre til forbrænding. 

Det har nemlig betydet, at det store, moderne forbrændingsanlæg ikke har nok affald at brænde af og anlæggets økonomi derfor ikke hænger sammen. Løsningen fra kommunerne er at tillade mere import af affald fra udlandet til at fylde i ovnene.

Samtidig skal planen skabe sikkerhed om det forsøg med CO2-fangst, der er alfa og omega for, at det prestigefyldte københavnske klimamål om CO2-neutralitet i 2025 kan nås. For at skaffe flere penge til CO2-fangst er ejerkommunerne blevet enige om, at affaldsprisen for borgerne næste år skal stige med 31 kroner.

Regeringen vil have mindre afbrænding og import af affald

Med klimaplan om en grøn affaldssektor og cirkulær energi er det visionen, at Danmarks affaldssektor skal være klimaneutral i 2030.

Det skal blandt andet ske ved at skære betydeligt ned på affaldsmængderne, som brændes, og ved at importere langt mindre affald fra udlandet, der ofte er mere fyldt med plastik og ved afbrænding derfor udleder mere CO2. 

"Hvis Danmark skal være et grønt foregangsland, også når det gælder affald og genanvendelse, kan vi ikke fortsætte med at importere så meget affald til forbrænding fra de andre EU-lande. Der er i dag for mange forbrændingsanlæg, som importerer affald fra udlandet til forbrænding i Danmark," lyder det i aftalen.

Samtidig gør regeringen det klart, at "forbrændingskapaciteten skal tilpasses til de danske affaldsmængder, som enten ikke kan bruges eller genanvendes".

Kommunerne har forsøgt at lave en "dødsliste" over forbrændingsanlæg, der skulle lukke for at leve op til aftalens intentioner, men den er blevet skrottet. Den bratte afvisning af kommunernes arbejde fik Enhedlisten til at forlade aftalen, der ellers oprindeligt var indgået af alle partier i Folketinget. 

Nu kører en proces, der skal ende ud med en model for konkurrenceudsættelse fra 2025, som skal sikre forbrændingskapaciteten i Danmark reduceres med 30 procent i 2030. 

Konflikt lurer forude 

I svaret til Altinget understreger Dan Jørgensen også regeringens intention om at konkurrenceudsætte de danske forbrændingsanlæg fra 2025.

"Med Klimaplanen er det aftalt at tilpasse kapaciteten gennem en udbudsbaseret løsning, hvor anlæg har mulighed for at byde på affald fra hele Danmark med henblik på at sikre, at affaldet forbrændes på de anlæg, som kan gøre det mest miljørigtigt, bedst og billigst. Det vil netop give ARC mulighed for at byde på det danske affald," lyder det videre fra Dan Jørgensen. 

Alt tyder på, at økonomien kun kan reddes ved import af affald eller yderligere tilskud fra ejerkommunerne, forventer jeg, at importaftalen over tid bliver permanent.

Kenneth Gøtterup (K)
Borgmester i Dragør

I den situation er der hos ARC's ejerkommuner udbrudt bekymring for, at det københavnske energianlæg bukker under i den økonomiske konkurrence til anlæg, der er mindre moderne og mindre klimavenlige, men billigere i drift.

Af samme årsag vil Dragørs borgmester, Kenneth Gøtterup (K), give ARC tilladelse til at skrue op for affaldsovnene og importen af udenlandsk affald, på ubegrænset tid. Torsdagens aftale strækker sig kun frem til 2025. 

"Jeg havde gerne set og foreslået, at vi havde givet ARC tilladelse til at importere affald, uden at tidsbegrænse importperioden. Med udgangspunkt i ARC’s økonomi og direktionens anbefalinger tilgodeses ARC’s dårlige økonomi ikke i tilstrækkeligt omfang med den nuværende beslutning," siger Kenneth Gøtterup.

"Jeg må konstatere at der ikke er fuld enighed om at importere affald på lang sigt. Sagen må så revurderes om nogle år og da alt tyder på, at økonomien kun kan reddes ved import af affald eller yderligere tilskud fra ejerkommunerne, forventer jeg, at importaftalen over tid bliver permanent," lyder det videre fra borgmesteren. 

Hos Dansk Affaldsforening peger man også på, at det som udgangspunkt er en bedre forretning for ARC at hente affald fra lande, der ikke har en lige så effektiv affaldshåndtering som Danmark, og gerne vil betale penge for at komme af med det. 

"Der er simpelthen flere penge i at behandle affald fra Italien end fra Tårnby," siger Jens Bomann Christensen.

Dermed er der lagt op til en konflikt mellem regeringens intention om at bremse importen af affald, og presset for at redde økonomien i forbrændingsanlæg, hvor der er investeret store summer.

For tiden har Klima- Energi- og Forsyningsministeriet meddelt, at der pågår et udredningsarbejde, som skal lede frem til et forslag til konkurrenceudsættelse, der forventes i teknisk høring i andet halvår af 2022 og fremsat i Folketinget i 2023 med ikrafttræden i 2025. 

Københavns kommunes Teknik- og Miljøforvaltning skriver i den forbindelse, "at affald som udgangspunkt er omfattet af EU’s indre marked og princippet om varernes frie bevægelighed. EU-reglerne kan påvirke mulighederne for at forbyde eller på anden vis regulere affaldsimport til Danmark.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00